11.1 C
Belgrade
subota, septembar 14, 2024

Hrvatska Toskana, poluostrvo snova

Istra je najveće poluostrvo u Jadranskom moru i nalazi se na zapadnom delu Hrvatske, u blizini granica sa Slovenijom i Italijom. Poznata je po svojim prirodnim lepotama, istorijskim gradovima, bogatoj kulturnoj baštini i vinskoj tradiciji. Ako tamo niste bili nikad, zaboravite da ćete je moći obići celu za par dana, Istra je ipak dosta veća i značajno bogatija sadržajem nego što se na prvi pogled čini

Istra je jedna od hrvatskih destinacija koja na jednom mestu posetiocima pruža zaista sve. Ako volite prirodu, zaputite se ka jednom od najlepših kanjona Hrvatske u istraživanje, ka kanjonu reke Mirne, ili možda do vrha Učke, odakle se pruža nezaboravan pogled. Meštani često kažu, da kad oblaci ne druguju sa zemljom, i zauzimaju svoje mesto na nebu, pogled seže sve do Trga Svetog Marka u Veneciji.

Teritorija Istre je bila pod uticajem različitih kultura i civilizacija, uključujući Rimljane, Venecijance i Austrijance, što se odražava u njenoj arhitekturi, jeziku i kulinarskim običajima. Dvogovornost je uobičajena u mnogim delovima Istre, gde se govori i hrvatski i italijanski jezik.

Uz predivne prirodne atrakcije, dolaze i bogate  kulturne. Tu su svakako najvažnije atrakcije pulski amfiteatar i Eufrazijeva bazilika u Poreču koja se nalazi na Uneskovoj listi zaštićene kulturne baštine. Rovinj je slikoviti gradić sa uskim uličicama i prelepim pogledom na more, inače možda i najposećenija destinacija u celoj Istri. Motovun, Grožnjan i Buje su tipična istarska mestašca smeštena na pitomim brdima, poznata po umetnosti i festivalima.

U Istri se posebno poštuje i neguje vinska tradicija, naročito malvazija, autohtono belo vino koje se proizvodi u tom regionu. Takođe je poznata po tartufima, posebno crnim i belim tartufima koji se nalaze u šumama Istre koje se mogu naći u marketima i radnjama širom Evrope.

Istra takođe ima jednu od najboljih biciklističkih infrrastruktura koju rekreativci mogu samo pozeleti. Ukoliko ste jedan od njih, ništa lepše od toga da se upustite u razgledanje istarskog poluostrva na dva točka, u Istri ima u potpunosti izgrađenih preko 2.600 kilometara staza.

Za ljubitelje ekstremnih sportova, nedaleko od Buzeta nalazi se centar za paragliding i zmajarenje, a brojne pećine Istre moguće je istražiti u organizaciji istarskih speleoloških kubova.

Teritorija poluostrva se prostire se kroz čak tri države – Hrvatske, Slovenije i Italije. Okruženo je kristalnim Jadranom, i oduševiće vas čarobnim prirodnim pejzažima koji se tokom godine stalno izmjenjuju. Obalni gradići sa malim lukama, ribarskim brodićima i uskim ulicama, odražavaju duh Sredozemlja, dok unutrašnjost pravi mesto zelenilu i plodnoj zemlji koja će vas podsetiti na pejzaže u Provansi i Toskani.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Istra je jedan sasvim poseban svet, udaljen i distanciran od gužve, mesto u kom je sve podređeno uživanju. Hrvatska Toskana modernim turistima nudi  sve, i primorski raj, i planinski ruralni ambijent prepun šarma. Poseta Istri nudi spoj prirodnih lepota, kulturnih iskustava i gastronomskih užitaka, što je čini jednim od najprivlačnijih regiona za turiste u Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -