11.8 C
Belgrade
ponedeljak, septembar 16, 2024

Rim uvodi ograničenje pristupa Fontani di Trevi

Sveta godina je događaj koji se održava svakih 25 godina, i za koji se očekuje da će u Rim dovesti oko 32 miliona hodočasnika. Upravo zbog tog povećanja broja posetilaca Rim razmatra da ograniči pristup Fontani di Trevi, jednom od svojih najposećenijih spomenika

Fontana di Trevi je izgrađena između 1732. i 1762. godine, i danas je jedna od najpoznatijih znamenitosti Rima. Sa visinom od 26.3 i širinom od 49.15 metara predstavlja najveću fontanu baroknog stila u Rimu. Fontanu je izajnirao Nikola Salvi i predstavlja kroćenje sirove snage vode.

Zbog svoje prelepe barokne arhitekture i skulptura, uvek je puna turista koji dolaze iz svih krajeva sveta kako bi bacili novčić u fontanu. Prema legendi, bacanje novčića preko ramena u Fontanu di Trevi obezbeđuje povratak u Rim.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Liuba Nicolaescu (@liuba_nicolaescu)

Turisti se često okupljaju oko fontane, fotografišući se i diveći se impozantnom prikazu Neptuna u središtu, okruženog tritonskim kipovima. Atmosfera je živa i dinamična, a zvuk vode koja teče doprinosi opuštajućem osećaju uprkos gužvi.

Kako bi sačuvali ovu atrakciju, gradske vlasti su odlučile da ograniče pristup fontani u 2025. godini. Prema novom planu, za sada još nije zvaničan, posete fontani bi zahtevale prethodnu rezervaciju sa unapred definisanim terminima.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Takođe, pristup stepenicama oko fontane bio bi ograničen na određen broj ljudi. To se ne bi odnosilo na stanovnike Rima, njima bi pristup bio besplatan, dok bi ostali posetioci plaćali simboličan iznos od jednog ili dva evra.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -