7.6 C
Belgrade
ponedeljak, decembar 2, 2024

Alkobasa – Tajna manastirskih kolača

U okolini Lisabona u Alkobasi, postoji jedna tradicija koja okuplja sve već broj turista. Tu se jednom godišnje održava internacionalna izložba manastirskog poslastičarstva i proizvodnje likera, gde se baš uživa u slatkom grehu

Mosteiro de Santa Maria de Alcobaça je najpoznatiji manastir u Alkobasi (Alcobaça). Ovaj manastir je jedan od najvažnijih spomenika gotičke arhitekture u Portugalu, a 1989. godine je upisan na Uneskovu listu svetske baštine. Osim duhovne i istorijske vrednosti i važnosti, manastir je poznat i po najukusnijim slatkišima koje pravi.

Svake godine se održava manifestacija gde manstir otvara svoja vrata posetiocima, i organizuje izložbu poslastica. Događaj traje četiri dana, i on pruža nezaboravne trenutke znatiželjnim turistima i sladokuscima. Tom prilikom, plaća se ulaz, a pošto je cena 1 evro, nije ni čudo kolike se gužve stvaraju, pa je najbolje je doći u prepodnevnim časovima.

Manastirsko poslastičarstvo je osnova portugalskog poslastičarstva, gde su sveštenici u 15. veku ovladali uzgojem šećerne trske. Upravo tada, aktivno kreće proizvodnja šećera, i svet više nikada neće biti isti. U manastirima časne sestre započinju proizvodnju manastirskih poslastica, što sa tendencijom da prodajom na gradskim sajmovima obogate crkvenu kasu, što sa tendencijom da svojom kreativnošću i kvalitetnim sastojcima stvore neke nove proizvode. Ovde se poštuje Sveto Trojstvo sastojaka, velike količine jaja, velike količine šećera, i velike količine badema.

Kreativnost časnih sestara se ogleda i u nazivima kolača i poslastica, pa su samo neki od njih “barriga de fereira” – stomak časne sestre, “manjar divino” – božanska krema, “pecado do ceu” – nebeski greh, “beijinhos de fereira” – poljupci časne sestre, “maminhas da noviça” – grudi početnice…postoji više od 1000 poznatih manastirskih kolača, i varijanti istih.

Možda je najpoznatiji slatkiš “ovos moles”, odnosno meka jaja. To je krema od žumanjaca i finog šećera koja se sipa u kalupe obložene hostijom, pa se po hlađenju kolač seče i služi.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Ovi slatkiši imaju dugu istoriju i prenose se kroz generacije, sa mnogim receptima koji datiraju iz doba cistercitskih monaha. U Alkobasi i okolnim mestima, ovi specijaliteti su danas deo kulturne baštine i nezaobilazni su deo posete ovom području.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -