13.8 C
Belgrade
sreda, septembar 18, 2024

Balestrino – Grad izgubljen u vremenu

Balestrino je malo mesto smešteno u regionu Ligurija na severozapadu Italije, tačnije u provinciji Savona. Nalazi se u slikovitom okruženju koje kombinuje istorijsku intrigantnost i prirodnu lepotu. Danas je nažalost u svetu poznato kao Grad duhova

Na oko 70 kilometara udaljenosti od Đenove u Liguriji svoje mesto pod suncem je našao Balestrino, jedan od najmističnijih gradića u Italiji, i njegova prošlost do danas čuva tajnu. Grad Balestrino potiče još iz 11. veka, a tu je sagrađen i dvorac, podignut od strane porodice Bava, koji potvrđuje tradiciju i istoriju grada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alberto Pratesi (@pratesialberto00)

Tokom srednjeg veka, porodica Bava, plemići iz Piemonta su bili feudalni gospodari grada. Kasnije, u 16. veku, kada je porodica Del Carretto došla na vlast, izgradila je svoj dvorac, koji je  je spaljen u nemirima. Tom prilikom, ubijen je i plemić Del Carretto, koji je vodio grad, a porodica je nakon njegovog ubistva 1561. godine započela mračan i surov period vadavine. Osnovan je preki sud koji je sprovodio torturu nad stanovništvom u cilju održavanja reda i mira. Ovaj period je poznat u istoriji grada kao izuzetno mračan i turoban.

Uprkos tome, grad je nastavio da se razvija i cveta, sve dok se nije ponovila istorija. Nakon okupacije Napoleona, i borbi koje su usledile, populacija grada je bila ozbiljno smanjena i ugrožena, sve do 1860. godine, kada je postao deo Kraljevine Italije.

Međutim, nesreći grada nije tu bio kraj. U novijoj istroriji, grad su ponovo zadesile velike muke. Njega su nakon niza zemljotresa i hidrogeološke nestabilnosti stanovnici masovno napuštali, pa je od 1953. godine ostao gotovo pust.

Napušteno područje prostire se na oko 1,5 hektara i sastoji se od fascinantnih građevina kao što su crkve Sv. Jurja i Sv. Andrije, koje su izgrađene u 12. veku.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Danas, grad je podeljen na dva dela, stari i novi, i u njemu živi tek nekoliko stotina stanovnika. Oni zbog sve veće popularnosti grada žive od prodaje suvenira i domaćih proizvoda. Grad tek sada pokazuje svoj šarm, a brojni turisti koji su to prepoznali, rado odlaze da ga posete, bez obzira na njegovu ne baš tako sjajnu prošlost.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -