20.4 C
Belgrade
petak, septembar 27, 2024

Povratak elitnog hleba iz Sicilije

U poslednje vreme je sve teže pronaći pravi domaći, svež hleb koji su naše bake pravile gotovo svakog dana. Danas je većina masovno proizvedenog hleba gotovo neukusna i nezdrava jer je pun svakakvih dodataka, pa se ustalila praksa da se ova namirnica čak i izbegava. Međutim, na Siciliji stvari stoje drugačije

Lokalne pekare i domaćice na Siciliji poznate su po tome što proizvode poseban, zdrav crni hleb nazvan Tumminia, lakši za jelo nego izgovor, koji se polako pretvara u pravu elitnu poslasticu.

Napravljen je od stare posebne pšenice, koja raste u prostranom plodnom zemljištu prošaranim starim mlinovima i grčkim hramovima na Siciliji. Tumminia, kako joj je ime, je simbol egzotičnog i kulturnog nasleđa ove zemlje.

Prvobitno uzgajana u Mezopotamiji, na obalama reke Eufrata i Tigra, ova žitarica je donesena od strane feničanskih i saracenskih osvajača koji su preneli znanje lokalnom stanovništvu, naučivši ih kako se ona uzgaja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fabio⚓️ (@delux19)

Visoko hranjiv hleb

Tumminia hleb je jedan od najukusnijih na svetu. Mekan i sočan, sa hrkavom koricom, diskretnim ukusom badema, ovaj hleb je spreman da ukrasi svaku trpezu. Visoko nutritivna vrednost i odlične karakteristike prilikom varenja ove posebne vrsta brašna čini ga pogodnim za skoro sve, čaki za osobe koje imaju poteškoća u varenju ugljnih hidrata.

Ova vrsta žitarica ne zahteva pesticide i đubriva, jer je stablo dosta visoko i raste daleko iznad tla, tako da nema praktično nema bojazni da je može ugroziti bilo kakav korov.

Proizvodnja je isključivo biološka, što znači da se ne korista nikakva hemija pri uzgajanju. To je u potpunosti prirodna žitarica, koja se nameće kao najlogičniji izbor u novom globanom trendu održivosti i očuvanju životne sredine.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Posebno je poznat Pane Nero di Castelvetrano, hleb tamne boje i orašastog ukusa, koji je nekada bio smatran hranom za siromašne, ali je danas cenjen širom sveta zbog svog jedinstvenog kvaliteta i tradicionalne pripreme.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -