Kad neko za sebe kaže da je van posla, i to posla koji podrazumeva gotovo 25 godina rada u istoj banci, dosadna osoba, verujte, meni to zvuči veoma zanimljivo. Tome bi svakako trebalo dodati da je Dragan Reščik jedan od najljubaznijih sagovornika sa kojim sam u ovoj „šefovskoj rubrici“ razgovarao, a saznao sam i da je večiti putnik i nesuđeni slikar, što takođe ne ide u istu rečenicu sa „dosadno“. Eto tako, ja sam uživao i nadam se da sam uspeo da i vas na pravi način uvedem u vrlo inspirativan tekst u nastavku. A za kraj, dabogda svi šefovi bili ovako dosadni. Mislim, van posla
TU: Koji savet možete dati mladim poslovnim ljudima?
U ludom svetu biznisa, strpljenje i upornost su super moći. Ne treba živeti u uverenju da će neko preko noći postati šef – Rim nije izgrađen za jedan dan, a ni karijere neće procvetati preko noći. Valja učiti, upijati znanje poput sunđera, pitati (ne plašiti se ispasti „glup“) i ne zaboraviti da se okružiš ljudima koji inspirišu i guraju napred. I još nešto – treba biti hrabar, ali ne biti lud. Znati kada treba da skrene s puta i kada se valja prilagoditi situaciji. Svaka karijera je kao video igra – ima svojih izazova, prepreka i „boss fightova“. Ali uz prave veštine, trud i malo sreće, pobeda neće izostati!
TU: Šta za vas predstavlja idealni odmor?
Idealni odmor? To je kao kad pritisnete „pause“ na životnom daljinskom upravljaču. Isključite mozak, zaboravite na mejlove i sastanke i prepustite se uživanju. Jedete ukusnu hranu, čitate knjigu koju ste odavno želeli da pročitate, i provodite vreme sa ljudima koje volite. Ne mora to biti egzotična destinacija, ponekad je dovoljan i vikend u prirodi ili kod kuće, uz dobar film i neku nezdravu grickalicu. Važno je samo resetovati se, napuniti baterije, a na posao se vratiti sa novom energijom i entuzijazmom. Ja znam da sam se dobro odmorio kada prvog dana po povratku na posao, imam problem da se prisetim šifre za računar…
TU: Koja je vaša omiljena hrana?
Volim sve što je ukusno, sveže i pripremljeno sa ljubavlju. Od sočnog stejka do domaće testenine, od sveže ribe do hrskavog povrća – sve to ima svoje mesto na mom tanjiru. Ali znate šta je najvažnije? Da je hrana podeljena sa dragim ljudima. Jer obrok nije samo hrana, već i druženje, smeh i priče koje se prepričavaju godinama.
TU: Šta obično nosite sa sobom na putovanja?
Postoje dve vrste pakovanja – ono plansko, gde sve ima svoje mesto, i ono u poslednjem trenutku, kada bacite sve u kofer i nadate se da ste poneli najvažnije. Ja sam negde između. Na put uvek nosim barem jednu knjigu – čak i ako je ne pročitam, a to se neretko desi, lepo je znati da je tu.
TU: Gde biste voleli da otputujete u nepoznato?
U nepoznato? Uh, to je teško pitanje! Ima toliko mesta koja bih voleo da posetim… Možda neka egzotična ostrva gde nema signala za mobilni, ali ima predivnih plaža i ukusne hrane. Ili neka mala sela u Evropi gde se život odvija polako i ljudi su opušteni. Ili možda čak i na Međunarodnu svemirsku stanicu, zašto da ne? U svakom slučaju, voleo bih da odem negde gde ću upoznati nove ljude, naučiti nešto novo i doživeti nešto nezaboravno. Jer putovanja su najbolji način da proširite svoje vidike i obogatite svoj život.
Tekst: Petar Vušurović
Foto: Goran Đukanović
Pratite nas na našoj Linkedin, Facebook, Instagram i X stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.