23 C
Belgrade
sreda, april 30, 2025

Pametni telefoni mogu otkriti neprijatne ukuse u pivu

Naučnici su razvili novu metodu za otkrivanje neprijatnog ukusa dimetil-sulfida (DMS) u pivu koristeći pametne telefone i očitavanje boja. DMS u malim količinama doprinosi aromi piva, ali u većim koncentracijama izaziva neprijatne mirise poput kuvanog kupusa i kukuruza

Pivo je zahvaljujući novoj tehnologiji sada moguće analizirati pomoću pametnog telefona, što omogućava otkrivanje neprijatnih ukusa izazvanih prisustvom dimetil-sulfida (DMS). Naučnici su razvili papirni analitički uređaj (PAD) koji reaguje na prisustvo DMS-a, a rezultati se očitavaju digitalnim snimanjem boje preko RGB vrednosti.

Ova inovacija predstavlja pristupačno i brzo rešenje, naročito za male pivare i proizvođače kraft piva, kojima je očuvanje kvaliteta ukusa ključno za uspeh na tržištu.

Rezultati su pokazali da je ova metoda pomoću pametnog telefona u velikoj meri saglasna sa klasičnom gasno-hromatografskom analizom DMS-a. Prednost nove metode je što je znatno jeftinija i lakša za upotrebu, posebno pogodna za male pivare i proizvođače kraft piva. Takvim kompanijama skupi laboratorijski instrumenti često nisu dostupni, navodi The Drinks Business.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Istraživači su istakli da kvalitet piva zavisi od brojnih isparljivih i neisparljivih jedinjenja nastalih u procesu kuvanja slada, hmelja i fermentacije kvascem. Među njima, DMS je najznačajnije sumporno jedinjenje, iako se pojavljuje u vrlo malim koncentracijama (ispod 30 μg/L). Kod lager piva nivo DMS-a često dostiže 50–100 μg/L, pri čemu se javlja prepoznatljiv neprijatan miris koji može pokvariti ukupan kvalitet piva.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -