Testi Kebab je autentično tursko jelo koje spaja bogatstvo ukusa i spektakularan način pripreme. Njegova posebnost leži u načinu kuvanja – meso, povrće i začini se stavljaju u glinenu posudu (testi), koja se potom zapečati i polako peče u peći ili na vatri. Kada se posluži, konobar spektakularno razbija glineni vrh, oslobađajući aromatične pare i otkrivajući sočno meso koje se topi u ustima. Ovaj ritual ne samo da doprinosi vizuelnom doživljaju, već i intenzivira ukuse, jer glina zadržava sve sokove i mirise
Testi Kebab je specijalitet iz Turske, iz Kapadokije, i njegova priprema je oduvek privlačila pažnju turista. To je specijalitet od mesa i povrća, najčešće od ovčijeg i telećeg mesa koje se kuva jako dugo na otvorenoj vatri ili u pepelu. Jelo je sporo kuvano, što ga čini izuzetno mekanim i aromatičnim, a kombinacija mesa i povrća stvara savršenu harmoniju ukusa.
View this post on Instagram
Posebno je interesantna činjenica da se zbog sjedinjavanja aroma posuda gotovo hermetički zatvara testom, kako bi se sačuvali svi ukusi. Nakon kuvanja, posuda u kojoj se delikates pripremao se teatralno razbija pred publikom, što izaziva oduševljenje svih prisutnih.
Za ljubitelje gastronomskih iskustava, Testi Kebab je više od jela. To je predstava i avantura ukusa u kojoj se uživa celim čulima. Ako planirate putovanje u Tursku, ili da posetite neki restoran sa autentičnom turskom kuhinjom u velikim gradovima širom sveta, Testi Kebab je delikates koji morate probati.
Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.
Iako je Testi Kebab prvenstveno povezan sa Kapadokijom u centralnoj Turskoj, gde je jelo i nastalo, danas se može probati u gotovo svim turističkim regionima Turske, uključujući Istanbul, Antaliju i Bodrum. Njegova popularnost prelazi granice. Restorani u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama, pa čak i u zemljama Bliskog istoka, nude ovaj specijalitet. Iako ga često ga prilagođavaju lokalnom ukusu, ipak čuvaju originalni ritual serviranja.
Pratite nas na našoj Linkedin, Facebook, Instagram i X stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.