Leto je završilo, ali aduti za dolazak na Kvarner nisu zavšili s njim. Sada u prvi plan dolazi ono što je danas jako “in”, a to su kraća višednevna putovanja sa ciljem upoznavanja baštine i kulture. Znate li da gastronomija pripada u nišu kulturnog turizma i da je u svetu ovo sve češći i sve veći razlog dolaska na neku destinaciju? Sa strane ugostiteljstva i kulinarstva, jesen i zima su na Mediteranu, kojem Kvarner svakako pripada, doba kad su namirnice najbolje, a raznolikost je ogromna. Isto tako, mlada vina su buteljirana, mlada ulja su najmirisnija, a cene smeštaja povoljnije. Sve to čini Kvarner u jesen i zimu idealnim odredištem za gastronomski turizam

Gastronomija je deo kulturne baštine
Umeća i veštine pripreme hrane prema UNESCO-u pripadaju nematerijalnoj kulturnoj baštini i deo su identiteta. Kvarner je to prepoznao, pa uz dvorce, sakralne objekte, industrijsku baštinu, kao i gradska jezgra zaštićena kao kulturno dobro, deo svog identiteta gradi na kulturi ishrane, čuvajući tradicionalna jela i namirnice primorja, ostrva i gorja, uz običaje vezane za obedovanje. Upravo iz tog razloga, Kvarner je, prvi u Hrvatskoj nosilac titule Evropske regije gastronomije 2026, a pred vama je pozivnica da degustirate kulturu našega primorja, ostrva i gorja!

Kvarnerska ostrvska kuhinja
Ostrvska tradicionalna kuhinja počiva na namirnicama i životinjama koje mogu opstati na škrtom ostrvskom tlu ili se mogu uloviti u moru. Važno nasleđe su fabrike za preradu ribe, o čemu, kao i samoj ostrvskoj kuhinji možete saznati u Creskom gradskom muzeju. Stanovnici svih kvarnerskih ostrva sole malu plavu ribu, razvijaju veštine ručno rađenih testenina poput krčkih šurlica, a zimi im sitost daju jela iz kotlića. Među tradicionalnim jelima su i udić – soljeni i sušeni but ovce, štokalj – sušena hobotnica, kao i raskošne poslastice – rabska torta, krčki presnac i mirisni lošinjski krokant. Nezaobilazan deo ostrvske kuhinje čini vino, zlatna krčka žlahtina, kraljica Kvarnera, te retki sansigot. U loparskom interpretativnom centru “Čovik i more” dostupan je opsežan filmski materijal o načinima pripreme jela i običajima na Rabu, a interpretativni centar DUBoak na Krku neguje glagoljašku kulinarsku tradiciju.

Kvarnerska primorska kuhinja
Baština primorskih ukusa je složena i slojevita: Rijeka je nekad bila najznačajnija luka Austro-Ugarske monarhije. Brodovi iskrcavaju egzotično voće, pirinač, kakaovac, začine, a tu priču najbolje otkriva “Palača šećera” – riječki gradski muzej. Obližnja Kraljevica, dom je Frankopana. Kako su živeli, šta su jeli i kolika im je bila moć, možete saznati na kuturnoj ruti 17 dvoraca, koja počinje u dvorcu Nova Kraljevica gde je i intrepretativni centar.

Zaleđe Rijeke, kroz UNESCO-om zaštićenu turu zvončara, neguje baštinu “pusne”, odnosno karnevalske hrane. Opatijska rivijera spoj je tradicije Mediterana i rafinirane srednjoevropske građanske kuhinje. Tu se otvaraju prvi luksuzni hoteli na istočnoj obali Jadrana, a kulminacija ukusa je gastronomski dragulj – kvarnerski škamp. Krenemo li južnije, do Crikveničko vinodolske rivijere, kulinarska baština počast odaje maloj plavoj ribi, voću i divljači.
Kvarnersko primorje čine Opatijska i Crikveničko vinodolska rivijera, kao i Rijeka sa zaleđem.

Kvarnerska goranska kuhinja
Drugačija od svega na Kvarneru je goranska kuhinja, očuvana do danas u ruralnoj iskrenosti. Čine je jela koja greju telo u dugim zimama i daju snagu, a koriste resurse šuma, livada i reka. Ovde se pripremaju gulaši od divljači, jela od šumskih pečuraka i poslastice od šumskog bobičastog voća.

Na goranskom su stolu potočne pastrve, ali i variva na bazi kupusa i repe, sa dodatkom suvog mesa. U doba Uskrsa, od jaja, sira i špeka Gorani spravljaju budel, a nazdravljaju voćnim i biljnim likerima. Priču o Gorskom kotaru, u prošlosti poznatom kao Đavolji vrt, načinu života Gorana i običajima u ishrani, saznaćete posetom frankopanskim dvorcima, etnografskoj zbirci Plavi podrum, kući Delač, kao i zbirci u Liču.

Dobrodošli na Kvarner, riznicu gastronomske baštine i Evropsku regiju gastronomije 2026! Zapratite IG i FB profile Kvarner – Evropska regija gastronomije i budite u toku sa najukusnijm zbivanjima.
Pratite nas na našoj Linkedin, Facebook, Instagram i X stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.




