Ovaj specijalitet nije toliko poznat kod nas, najviše zbog toga što je grčka kuhinja toliko raznolika. Pored svih specijaliteta koje rado jedemo i poznajemo, postoji još puno podjednako kvalitetnih i ukusnih koje tek treba da istražimo. Jedan od njih je i stifado
Stifato je grčki gulaš. Sam termin dolazi od stufado, jela koje su u Grčku doneli Mlečani u 13. veku nakon pada Carigrada, pre osmanske invazije. To je grčka verzija utešne hrane, tople, zasitne i zadovoljavajuće.
Stifado je sada već tradicionalno jelo, koje se često priprema od goveđeg ili jagnjećeg mesa, ali može se koristiti i drugo meso poput piletine. Ovo jelo karakteriše bogat i aromatičan ukus, a njegova posebnost leži u začinima i načinu pripreme.
View this post on Instagram
Glavni sastojci stifada uključuju meso isečeno na komade, crni luk, paradajz, crno ili belo vino, maslinovo ulje, cimet, karanfilić, lovorov list i druge začine. Jelo se obično priprema tako da se meso dinsta zajedno sa lukom i začinima dok ne postane mekano i sočno. Na taj način se postiže dubok i bogat ukus.
Uz stifado se često služi kao prilog kuvana testenina, pirinač ili krompir. Ovo jelo je popularno u Grčkoj i mediteranskim regijama i često se priprema tokom posebnih prilika ili porodičnih okupljanja.
Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.
Osnovna tajna u pripremi ovog specijaliteta je dugo vreme kuvanja na niskim temperaturama, da bi se postigla tekstura koja se topi u ustima. Upravo to čini stifado posebnim, a na taj način se postiže dubok i bogat ukus.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.