Aperitivo je pre svega tradicija i običaj kod Italijana. Nije zamena za večeru, kako se često tumači, u pitanju je nezaobilazan deo rituala koji se strogo poštuje. To je italijanski izraz koji se odnosi na piće pre večere i društveni običaj okupljanja radi razgovora i grickalica pre obroka
Aperitivo izraz je izveden iz latinskog aperire, što bi značilo u osnovi „otvoriti“ stomak, tj pripremiti ga za obrok. To je vrlo interesantan gurmanski doživljaj koji možete iskusiti samo u Italiji. Uglavnom se sastoji od Aperola, Kamparija ili nekog sličnog pića i nekog finog zalogaja hrane.
Aperitivo uključuje obavezno raznovrsne grickalice kao što su masline, orašasti plodovi, sir, suhomesnati proizvodi, pa čak i male sendviče. Naglasak je na stvaranju opuštene i društvene atmosfere, omogućavajući ljudima da se opuste i druže pre večere.
Tradicija aperitiva je posebno vezana za sever Italije, naročito za Milano. Od tradicionalnih restorana, preko novih, modernih barova Italija nudi brojna mesta gde možete uživati u ovom jedinstvenom društvenom ritualu.
View this post on Instagram
Tajna savršenog aperitiva je prava ravnoteža između sastojaka koji se konzumiraju. Aperitivi poput kamparija ili vermuta imaju tendenciju da budu gorki kako bi probudili nepce, što treba ispratiti pravim i odabranim zalogajem hrane. Zato se odgovarajuća hrana i služi, kako bi dopunila utisak nakon gutljaja pića, a ne napunila stomak, jer u večeri tek treba da se uživa.
Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.
Ovaj običaj se vrlo religiozno praktikuje i kod nas. Fensi izraz aperitivo kod nas znači meze, i svi vrlo rado uživamo u tradiciji ispijanja čašice pića i grickanja hrane. Naša hrana se ne razlikuje mnogo od njihove, možda je za nijansu „jača“ jer ovo je ipak Balkan.
Aperitivo nije samo vezan za piće i hranu. To je i kulturna praksa koja odražava važnost uzimanja vremena za uživanje u dobrom društvu i uživanje u trenutku. Svi dobro znamo da Italijani najbolje rade upravo to, uživaju u svakom trenutku, a ni mi nismo daleko od njih.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.