Ovo domaće jelo često nazivaju i prirodnim antibiotikom, čuvarem zdravlja, ali i hranom koja nije za društvo, jer sadrži veliku količinu belog luka
Makalo je tradicionalno makedonsko predjelo koje se pravi od belog luka, ali može sadržati i druge sastojke. Ovo jelo je toliko univerzalno, da odlično ide kao prilog uz druga jela, ali i samostalno kao namaz, posebno ako imate vruć hleb.
View this post on Instagram
Makalo je vrlo tradicionalno jelo bazirano na belom luku. Najosnovnija vrsta makala priprema se od luka, toplog ulja ili maslaca, sirćeta, vode i soli, koji se dodaju u posudu i dobro promešaju. Od ostalih dodataka, ide i sušena crvena paprika, paradajz, naseckani peršun, ljute papričice, pa čak i orasi ili jogurt. Dakle, pravog i originalnog recepta gotovo i da nema, jedino što je neizostavno je beli luk.
U ovom specijalitetu možete uživati u svim ruralnim područjima Makedonije, ali i u urbanijim sredinama poput glavnog grada Skoplja. Odlično je kao dodatak uz roštilj, upotpunjuje razna druga jela i daje im poseban ukus.
Vrhunska francuska gastronomija za 40 evra, saznajte više.
Konzumiranje makala je deo makedonske tradicije i makedonske kulture. Pravi Makedonac mora jesti makalo, i tu nema rasparave, bez obzira na posledice i na prigovore okoline. Posebno je interesantno putovanje kolima ili autobusom sa društvom koje je uživalo u ovom specijalitetu.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.