10.4 C
Belgrade
petak, oktobar 18, 2024

Proseko – Osveženje, elegancija i radost života

Proseko je italijansko penušavo vino koje potiče iz regije Veneto u severoistočnoj Italiji. Tačnije, proseko se proizvodi u područjima oko gradova Trevizo i Valdobiadene od sorte grožđa Glera, i postalo je veoma popularno širom sveta zbog svog osvežavajućeg i laganog ukusa

Proseko (Prosecco) je sinonim za italijansku eleganciju i stil života. Ovo penušavo vino, poznato po svom svežem, voćnom ukusu i blagim mehurićima, postalo je izuzetno traženo piće širom sveta. Njegova popularnost neprestano raste, ali koreni proseka su duboko ukorenjeni u bogatoj kulturnoj i geografskoj baštini severoistočne Italije.

Istorija proseka seže vekovima unazad, sa prvim zapisima o vinima sličnim proseku koja datiraju iz doba Rimskog Carstva. Međutim, moderni proseko kakav poznajemo danas počeo je da se pojavljuje u 19. veku. Regija Veneto je postala centar proizvodnje, zemljište bogato mineralima i blaga klima omogućili su idealne uslove za uzgoj sorte grožđa Glera, koja je osnovni sastojak proseka.

Geografska oznaka proseka je zaštićena, što znači da se pravi proseko može proizvoditi samo u određenim područjima Italije. Najprestižnija područja proizvodnje su Conegliano Valdobbiadene i Asolo Prosecco Superiore, koja imaju status DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Ova oznaka garantuje visoki kvalitet i autentičnost vina.

Treviso, grad smešten u severoistočnoj Italiji, u regiji Veneto, igra ključnu ulogu u proizvodnji proseka, jednog od najpoznatijih penušavih vina na svetu. Veza između Trevisa i proseka je duboka i neraskidiva, a ovaj grad služi kao centar kulture i proizvodnje ovog cenjenog vina.

Vrhunska francuska gastronomija za 40 evra, saznajte više.

Ovaj grad i proseko su u neraskidivoj vezi, stvaraju simbiozu koja kombinuje bogatu istoriju, kulturu i vrhunsku proizvodnju vina. Trevizo ostaje simbol za ljubitelje proseka, nudeći autentično iskustvo koje slavi sve što proseko predstavlja – osveženje, eleganciju i radost života.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -