23.6 C
Belgrade
četvrtak, septembar 19, 2024

Zatvaraju se Vrata pakla?

Ovaj krater u Turkmenistanu je nastao 1971. godine kao greška, i zbog toga tamo vatra gori neprestano već 50 godina

Vrata pakla ili Darvaza je veliki krater nastao prilikom bušenja na području velikog nalazišta nafte, nakon čega je počeo da isparava gas iz zemljine utrobe. Vatru koju danas vidimo su zapalili sami geolozi kako bi sprečili širenje metana iz njega, zbog ekološke katastrofe koja bi mogla uslediti.

Vatra je počela da gori, ali su se stručnjaci malo preračunali, mislili su da će gas izgoreti za nekoliko dana, ali on još uvek gori i posle 50 godina. Darvaza je čak postao i turistička atrakcija u međuvremenu.

Krater je dubok oko 30 metara i prečnika oko 70 metara, a plamenovi u njemu stvaraju jeziv i spektakularan prizor, posebno noću. Iako se često posmatra kao turistička atrakcija, krater je takođe podsetnik na nesrećne posledice ljudskih intervencija u prirodu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ¿Qué Pasa? (@quepasa_oficial)

Međutim, krater možda neće još dugo postojati, barem ne u svom punom obliku. Turisti koji već godinama posećuju Darvazu kažu da je plamen mnogo manji nego što je bio, na nekih 40% je od pune snage, navodi CNN.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Vlasti Turkmenistana su odlučile da zbog zaštite lokalnog stanovništva ugase vatru, i zatvore krater, po ko zna koji put. Poslednji koji pamtimo je pokušaj u 2010. godini, koji je prošao besuspešno. Novi plan je da se krater zatvori cementom, ili nekim drugim materijalom, što opet ne bi sprečilo da gas negde drugde procuri.

Među lokalnim stanovništvom vlada velika zabrinutost jer veruju da će, ako se krater ugasi, turizam u Turkmenistanu pretrpeti veliki udarac i mnogi od njih će ostati bez posla. Za sad, krater Darvaza nastavlja da oduševljava ​​posetioce koji idu na dug i naporan put preko pustinje Karakum kako bi videli „slučajno“ prirodno čudo Turkmenistana.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -