23.6 C
Belgrade
četvrtak, septembar 19, 2024

Pasta karbonara u konzervi, Italijani na aparatima

Iako se dugo raspravlja o poreklu recepta, i o nastanku paste karbonare, niko nema autorsko pravo i zaštitni znak za ovaj specijalitet. Za Italijane je hrana briga i ljubav, i nema sumnje da je identitet karbonare italijanski, tu rasprave nema. Međutim, kad neko taj delikates „spakuje“ u konzervu i plasira na tržište, rasprava tek počinje

Pasta karbonara je klasično italijansko jelo koje dolazi iz regiona Lacio, posebno iz Rima. Tradicionalna receptura koristi vrlo jednostavne sastojke, ali je tehnika pripreme ključna kako bi se dobio bogat, kremast sos. Ona mora biti sveža, tek pripremljena pred posluživanje, kako bi dala najbolji ukus i zadovoljstvo pri konzumiranju.

Kompanija Heinz, najpoznatija po kečapu, otišla je i dalje od toga, i strašno se zamerila Italijanima. Nedavno je predstavila svoje gotovo konezvirano jelo, pastu karbonara. Konzerva ima 400 grama, a jelo je opisano kao kremasto, bogatog ukusa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Heinz UK (@heinz_uk)

To je izazvalao nezapamćen bes i osude Italijana. I stanovništo i gurmanski stručnjaci su osudili ovaj potez kao skrnavljenje bogate italijanske gastronomije. To je direktan udarac na sve što italijanska kuhinja predstavlja, izjavili su mnogi poznati šefovi.

Pasta karbonara zauzima posebno mesto u srcima ljubitelja gastronomije širom sveta. Iako je sastav ovog jela na prvi pogled skroman, pasta, jaja,slanina ili šunka, pekorino sir i biber, način na koji se ova kombinacija pretvara u bogat, kremast sos čini karbonaru posebnim primerom ravnoteže između tradicije i modernog kulinarstva.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

To je daleko više od obične kombinacije sastojaka. Ona predstavlja most između prošlosti i sadašnjosti, između ruralnih korena italijanske kuhinje i globalnog uticaja koji je ova kuhinja stekla. Dok se recepti menjaju i prilagođavaju različitim ukusima i kulturama, suština karbonare, jednostavnost, autentičnost i pažljivo kombinovanje ukusa, ostaje nepromenjena. Kao simbol italijanskog kulinarskog nasleđa, karbonara nas podseća na važnost očuvanja tradicije.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -