11.4 C
Belgrade
petak, oktobar 18, 2024

Najzdravije piće na svetu?

Amazake je drevni fermentisani napitak i proizvod za zdravlje i lepotu, a njegov sastav i blagotvornost čine ga možda i najzdravijim pićem na svetu

Ovo drevno bezalkoholno i blago fermentisano piće od pirinča može se služito toplo i hladno. Nekada nagrada za teži fizički rad, kremasto piće amazake je u stvari mikrokosmos japanske kulinarske istorije.

Prvi put razvijen u razdoblju Kofua, od 250. do 538. godine, amazake je izvorno bila tehnika fermentacije i konzerviranja hrane. Nastala je kuvanjem pirinča, vode i koji, vlaknaste gljive. Proizvod je napitak pun hranjivih sastojaka i bakterija prilagođenih probavi, popularan i kao piće i kao lek. Od tada piće beleži nekoliko uspona i padova u popularnosti.

Napitak je, osim toga što je izuzetno zdrav, imao i onu utešnu funkciju. Njegovi sastojci poput đumbira grejali su narod u hladnim zimskim danima, pa je on postao neka vrsta i prazničnog nacionalnog pića. Amazake je slatko piće, što nagoveštava i njegovo ime, u prevodu „slatki sake“, iako sadrži samo alkohol u tragovima zbog fermentacije.

Piće ima otprilike 80 kalorija na 100 grama. Pozitivno utiče na svako deo tela, uključujući na rast kose, gubitak kilograma, oporavak od mamurluka, ciklus spavanja i na dobro funkcionisanje stomaka.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

U poslednjim decenijama od kako je zanatska i domaća proizvodnja postala popularna, amazake se vratio na velika vrata, i postaje popularniji nego ikad. Amazake je danas redovan u svim kafićima i restoranima širom Japana, lokalno stanovništvo ga obožava ili kao jutarnu poslasticu ili kao popodnevni užitak za poneti.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -