Podvodni restorani su obično rezervisani samo za egzotične i već afirmisane destinacije, međutim, jedno selo na južnoj obali Norveške odstupa od ovog pravila. Otvoren je u martu 2019. godine, a osim što nudi vrhunsku gastronomiju, atraktivan je zbog svog jedinstvenog dizajna
U Norveškoj, blizu ribarskog mesta Baly, nalazi se prvi podvodni restoran u ovom delu sveta. Restoran simboličnog imena Under, nalazi se pet metara ispod površine mora. Norveški dizajneri su se potrudili da masivna betonska konstrukcija bude sposobna za najteže i najgore uslove pod vodom, a da pri tom ne bude ugrožen komfor gostiju.
View this post on Instagram
Naime, upotrebom prirodnih materijala i veštim manipulisanjem svetlima zagarantovali su gostima da se osećaju kao kod kuće, bezbedno i neklaustrofobično. Jedan od glavnih aduta restorana je i panoramski prozor širine 11 metara sa nestvarinim pogledom na fantastični morski svet.
Vredi napomenuti da je ceo objekat napravljen u ogromnoj betonskoj cevi koja se sa obale spušta u dubinu mora. Na taj način dodatno su uticali na samu neobičnost i dramatičnost ovog poduhvata. Cev koja tromo ponire ka dnu pruža udobne trenutke gostma restorana, dok će sa spoljne strane fasadu formirati brojne biljne i životinjske vrste podvodnog ekosistema.
Upravo je to bila namera dizajnera, ovaj objekat će u toku radnog vremena biti restoran, a čim i poslednji gost napusti restoran, on se pretvara u istraživački centar za naučnike i biologe. Elegantan dizajn restorana ugrađen u betonsku ljušturu grube spoljašnosti i površine idealan je kao dom brojnim morskim vrstama.
Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.
Restoran prima 100 gostiju, i oni uživaju u 3 odvojena dela restorana. Ovaj potopljeni monolit obogatio je evropsku gastronomsku kulturu, pružići nezaboravno iskustvo gostima, ali isto tako udomio mnogobrojne morske beskućnike.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.