16.8 C
Belgrade
četvrtak, jul 17, 2025

Zalogaj sa prozorčićem – Pita koja priča o ukusima Istoka

Na raskrsnici tradicije i svakodnevnog života, tamo gde mirisi nose uspomene, a ukusi pričaju priče, rađa se peremeč, zlatno-pržena pita sa mesom, jedno od najpoznatijih jela tatarske ulične hrane. Iako naizgled jednostavna, ova pita sa otvorom na vrhu krije bogatstvo ukusa, istorije i emocija. Danas je peremeč mnogo više od zalogaja – to je simbol narodne kuhinje koji se iz domaćih šporeta preselio na ulice velikih gradova, osvajajući i najprobirljivija nepca

Peremeč (Peremech) je tradicionalna tatarska pita punjena mlevenim mesom, najčešće goveđim ili jagnjećim, uz dodatak luka i začina. Testo je kvasno, mekano, elastično i savršeno upija sokove nadeva tokom prženja. Karakterističan otvor na vrhu – poput prozorčića – razlikuje je od sličnih jela kao što je belyash i ima praktičnu funkciju. On omogućava pari da izlazi, mesu da ostane sočno, a celom zalogaju da zadrži bogat ukus.

Za razliku od mnogih modernih uličnih specijaliteta, peremeč ne pokušava da impresionira složenošću. Njegova lepota je u jednostavnosti – oblik, miris, zlatna boja i sočan zalogaj koji ujedinjuje tradiciju i praktičnost.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KITAP (@kitapprague)

Ulična hrana sa karakterom

Danas se peremeč sve češće može naći na festivalima hrane, na pijacama i u kioscima brze hrane širom Rusije, i okolnim zemljama ali i u gradovima gde se ceni autentična kuhinja. Priprema se brzo, jede još brže, i uvek miriše na domaće. Popularan je i među turistima koji žele da probaju nešto lokalno, a pristupačno i zasitno.

Upravo taj spoj praktičnosti, tradicije i ukusa čini peremeč savršenim predstavnikom ulične hrane – pravog comfort food-a koji ne zna za granice.

Zašto to nije samo još jedna pita?

U vremenu u kojem kulinarski trendovi dolaze i odlaze, peremeč ostaje postojan. Njegova priča traje vekovima, od domaćih trpeza tatarskih porodica do savremenih gradskih ulica. On simbolizuje kulturu gostoprimstva, toplinu doma, ali i sposobnost hrane da u najjednostavnijem obliku prenese istoriju i identitet jednog naroda.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Za one koji žele da istraže svet istoka kroz tanjir, peremeč je idealna početna stanica – autentična, pristupačna i puna duše. Za one koji traže tradicionalnu tatarsku pitu sa mesom, uličnu hranu iz Rusije, autentična jela sa Istoka, ovaj specijalitet pruža i ukus i priču.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -