27.2 C
Belgrade
utorak, septembar 16, 2025

Sendvič koji definiše Madrid

Bocadillo de calamares je jedno od najpoznatijih jela koje možete probati u Madridu. Iako jednostavan, ovaj sendvič od prženih lignji postao je gastronomski zaštitni znak španske prestonice i nezaobilazna stanica za svakog posetioca

Bocadillo de calamares je hrskav sendvič koji se priprema od svežeg hleba (baget ili vekna) punjenog prženim kolutovima lignji. Lignje se obično uvaljaju u brašno i prže u dubokom ulju dok ne postanu zlatne i hrskave. Najčešće se služi bez mnogo dodataka – samo hleb i lignje – što daje jednostavan, ali savršen ukus. Neki restorani dodaju majonez, ajoli ili sos od paradajza, ali klasična verzija ostaje najpopularnija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Conexão Espanha (@conexionespana)

 Zašto je simbol Madrida?

Bocadillo de calamares nije samo hrana, već i deo kulture Madrida. Najpoznatija mesta za uživanje u ovom specijalitetu nalaze se oko Plaza Mayor-a, gde lokalci i turisti rado staju da probaju sendvič sa lignjama uz čašu piva. Ova tradicija datira još iz prošlog veka, kada su ribari donosili lignje u grad, a barovi ih nudili kao brz i pristupačan obrok.

Gde možete probati bocadillo de calamares?

Ako planirate putovanje u Madrid, bocadillo de calamares je specijalitet koji obavezno treba da probate. Najpoznatija destinacija za ovaj sendvič je Plaza Mayor, gde se nalazi veliki broj barova i restorana koji ga služe u klasičnoj verziji. Za autentično iskustvo, svratite u La Campana, jedno od najpoznatijih mesta za uživanje u prženim lignjama u hlebu. Ukoliko želite nešto manje turističko i pristupačnije, istražite manje tapas barove u okolnim ulicama, gde se često može naći jeftinija, a podjednako ukusna i tradicionalna verzija ovog madridskog klasika.

Kako napraviti sendvič kod kuće?

Za pripremu su vam potrebne sveže lignje isečene na kolutove, brašno, ulje za prženje i hrskava vekna hleba. Lignje se uvaljaju u brašno, prže do zlatne boje, a zatim slažu u hleb. Po želji možete dodati majonez ili ajoli sos. Možda nećete imati utisak da ste u Madridu, ali ćete svakako uživati u izuzetno ukusnom sendviču

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Bocadillo de calamares je mnogo više od običnog sendviča – to je gastronomski doživljaj, simbol Madrida i ukusna tradicija koju morate probati. Ako putujete u špansku prestonicu, ovo jelo neka bude na vrhu vaše liste. A ako ostajete kod kuće, lako ga možete pripremiti i sami i uživati u španskom ukusu bez putovanja.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -