10 C
Belgrade
Četvrtak, decembar 18, 2025

Božje niti – najređa pasta na svetu

Da biste probali najređu testeninu na svetu, prvo morate krenuti na duhovno putovanje – hodočašće dugoo skoro 40 kilometara kako biste zaslužili ovaj božanski dar

Prema lokalnom običaju, dva puta godišnje hodočasnici na Sardiniji putuju noću. Hodaju solidarno i skromno, odričući se sna i skloništa, a ponekad ih bude i nekoliko hiljada. Putovanje od 40 kilometara završava u gradiću Santuario di San Francesco.

Ovo putovanje nije samo spiritualno, na njegovom kraju hodočasnici bivaju nagrađeni najređom testeninom na svetu. Su filindeu, što u prevodu znači „božje niti“, prave samo tri žene na svetu, sve na Sardiniji, od kojih jedna upravo u Santuario di San Francesco.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FocuSardegna (@focusardegna)

Jednostavno ne znači lako

Sastojci su jednostavni – brašno, voda i so. Testenina se obično služi sa supom ili čorbom od ovčetine sa ljutim pekorino sirom. Sve deluje jednostavno, prirodno i primitivno, ali samo na prvi pogled.

Pravljenje su filindeu praktično je nemoguće. Inženjeri iz kompanije Barilla pokušavali su bezuspešno da naprave mašinu koja bi mogla da reprodukuje ručnu tehniku. Slavni kuvar Džejmi Oliver je takođe posetio Sardiniju u nadi da će savladati ovu neuhvatljivu tehniku, ali je nakon nekoliko sati odustao.

Paola Abraini, stručnjak i majstor za su filindeu, kaže da je najteži deo „razumeti testo svojim rukama“. Smesu mesi dok ne postane poput gline za oblikovanje, a zatim je obrađuje dok ne dobije željenu formu. Kada testo izgubi elastičnost, umače prste u posudu sa slanom vodom; kad mu je potrebna vlaga, neslana voda ide na ruku. Stvar je u ravnoteži – kao kod džedaja u „Ratovima zvezda“!

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Kada konzistencija postigne savršenstvo, testo se razvlači u tanke rezance koji se slažu jedan preko drugog. Su filindeu se potom ostavlja da se suši na drvenom ramu na suncu, dok ne očvrsne i postane najređa pasta na svetu. Ovaj lokalni specijalitet smatra se izuzetnim i deo je zaštićenog materijalnog nasleđa Italije.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -