12.5 C
Belgrade
subota, april 20, 2024

Studijsko putovanje – Doživite bisere Kvarnera

Ukoliko živite u Beogradu i Novom Sadu ili mestima koji gravitiraju navedenim gradovima, šta mislite do koje morske obale stižete najbrže? Odgovor je obale Kvarnera, koju čine nekoliko ostrva, a mi smo posetili Krk i Lošinj

U saradnji sa TZ Grada Mali Lošinj i TZ Otoka Krk organizovali smo studijsko putovanje za predstavnike turističkih agencija iz Srbije. Nakon lagane vožnje koja je sa sve pauzama trajala pet sati, stižemo na naše prvo odredište, a to je Aerodrom Rijeka koji se inače nalazi na ostrvu Krk. Od ove godine postoji i direktna avio-linija Beograd-Rijeka, pa je ovo i logično naša prva stanica. Put nastavljamo prema predivnom kampu Omišalj. Bilo da imate samo šator, kamper ili želite da boravite u luksuzno opremljenim mobilnim kućicama, kamp Omišalj je dealna destinacija za ljubitelje kampinga. Naši domaćini su nam spremili predivan ručak gde smo uživali u morskim plodovima.

Nastavljamo prema starom gradskom jezgru grada Omišlja koji odiše mediteranskim duhom. Smeštamo se u hotelu Jadran u mestu Njivice. Hotel je smešten na plaži, sve je veoma čisto, a osoblje profesionalno i ljubazno. Odlazimo da posetimo hotel Malin, koji se nalazi u mestu Malinska. Hotel je otvoren tokom cele godine, ima unutrašnji i spoljašnji bazen koji se greje, a ahritektura me podsetila na Španiju. Naši domaćini su nas za večeru odveli u restoran Rivica koji je otvoren davne 1934. godine. Bila je to prava simfonija ukusa maslinovih ulja, morskih plodova, ribe i vina. Restoran je za svaku preporuku.

Drugi dan putovanja, dočekala nas je vodičkinja na recepciji hotela i započinjemo ga posetom pećini Biserujka koja je otkrivena 2009. godine. Zatim posećujemo prelepi grad Krk, koji su osnovali još Iliri. Sve je čisto, uredno i puno zadovoljnih turista. Kako nismo mogli da posetimo sve lepote i zanimljivosti u nekoliko dana, naši domaćini su nam organizovali mini workshop na kojem su nam se predstavili svi lokalni ponuđivači iz turizma. Put nas dalje vodi do luksuznog kampa Krk Premium Resorta. U njemu je sve urađeno po visokim standardima, a ljudi iz Valamar hotela su mislili na svaki detalj.

Nastavljamo do mesta Punat u kojem se nalazi i luksuzni Falkenštajner hotel, smešten na rivi. Još jedan prelepi ručak sa morskim plodovima, ovoga puta imali smo u konobi Sidro. Obilazimo i crkvu sv. Lucije koja datira još iz 11. veka. Dolazimo do mesta po imenu Baška. Simpatična direktorka turističke zajednice nam je ispričala kakve sve potencijale i pogodnosti nudi ovo bajkovito mesto, a pauzu za kafu i odlične kolače imali smo u Heritage Hotelu Forza koji se nalazi odmah na šetalištu. Svaka soba je priča za sebe. Put nas dalje vodi ka mestu Vrbnik i vinskom hotelu Gospoja. Večerali smo lokalne morske specijalitete u restoranu Nada, koji ima prelepu terasu sa pogledom na more.

Trećeg dana našeg putovanja pozdravljamo se sa ostrvom Krk i trajektom čija vožnja uopšte nije naporna niti duga, dolazimo na ostrvo Cres, a zatim na ostrvo Lošinj. Naši domaćini su nas smestili u odlični Family Vespera hotel koji se nalazi u borovoj šumi i na samoj obali mora sa svojom plažom. Naš vodič kroz prelepi Mali Lošinj je bio niko drugi do direktor turističke zajdnice. Naša prva stanice je bio Miomirsni vrt. To nije klasični botanički vrt, nego vrt u kojem se nalaze biljke samo sa ostrva Lošinj ili neke poput lavande koje su lošinjski moreplovci doneli sa svojih putovanja. Dobar je za posete individualaca, ali i grupa. Postoji i deo gde se mogu degustirati lokalni kulinarski specijaliteti, ali i kupiti proizvodi od bilja iz vrta. Spuštamo se do centra grada i dolazimo do jedinog muzeja na svetu koji je posvećen samo jednoj statui, Muzej Apoksiomena. Više od 2000 godina ležala je statua grčkog atletičara u lošinjskom arhipelagu, dok nije otkrivena od strane jednog turiste. Dugo je trajala restauracija statue, ali već tri godine je sada u svom novom ruhu i na kopnu.

Nakon večere u hotelu uputili smo se na vidikovac koji nosi naziv Providenca sa kojeg se pruža pogled na skoro čitavo ostrvo, ali i idilični zalazak sunca. Na vidikovcu imate i kafić gde su stolovi namešteni baš u pravcu sunca. Naredni dan obilazimo sve hotele koji pripadaju Jadranka hotelima, a posluju pod brendom Lošinj hotels&villas. Posetili smo renovirani hotel Bellevue, butik hotel Alhambru i vilu Hortenziju, Treba napomenuti da još poseduju nekoliko vila i hotela, ali i hotel Aurora i Vespera u kojem smo bili smešteni. Ručali smo u konobi Ćigale uz specijalitete mladog šefa kuhinje. Kada smo mislili da ništa lepše ne može da nas iznenadi, naši domaćini su nas odveli na noćnu regatu tradicionalnih barki i ukrcali na brod Nerazinac na kojem je operski pevač Ivan Gamulin imao koncert. Takav spoj toplog septembarskog dana koji se sa nama pozdravlja, uz nestvarni zalazak sunca sa vetrom koji mazi naša lica, je nešto što zaista treba doživeti na Lošinju.

Poslednji dan našeg boravka na ostrvu vitalnosti je započeo poseti gradiću Veli Lošinj, koji je inače manji od Malog Lošinja. Nastavljamo gliserom do malog ostrava po imenu Susak. Ono je toliko malo da nema nazive ulica, nego samo kućne brojeve i svega oko 130 stanovnika. Naš vodič je simpatična gradonačelnica koja se vratila iz inostranstva na svoje ostrvo. Karakteristično za ovo ostrvo je što ima dugačku peščanu plažu.

Tokom ovog putovanja upoznali smo puno prijatnih i gostoljubivih ljudi. Obe destinacije su fenomenalne i veoma pristupačne za stanovnike Balkana. Cene u vanpasionskoj potrošnji su povoljne, more veoma čisto i putna infrastruktura kvalitetna. Moja topla preporuka je posetiti ova dva bisera Kvarnera, a na Vama je samo da odaberete  termin.Veliku zahvalnost za realizaciju ovog studijskog putovanja dugujemo direktoru TZ Grada Malog Lošinja, Daliboru Cvitkoviću i njegovoj saradnici Zrinki Masalin, kao i direktorki TZ Otoka Krk, Majdi Šale i njenoj kompletnoj ekipi.

Tekst: Miroslav Mladenović

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -