21 C
Belgrade
sreda, maj 8, 2024

Odličan siti brejk u regionu za malo para

Albanija je danas mesto koje turistima nudi najviše za najmanje para, i bez obzira na činjenicu da je turizam tek poslednih par decenija počeo da se razvija, ova zemlja ima puno zanimljivog i nesvakidašnjeg sadržaja za sve putnike

Ispod same planine Dajti, inače nacionalnog parka neverovatne prirode, nalazi se jedan moderan i veseo grad. Rešena da se oslobodi sive istorije, Tirana je u poslednjim decenijama pokazala kako se može razvijati u skladu sa tradicijom, a da opet to bude u skladu sa modernim svetskim trendovima.

Tirana je glavni i najveći grad Albanije sa oko 422.000 stanovnika. Prvo što turisti mogu da očekuju od ovakvog grada je neka vrsta suprotnosti na svakom koraku, posebno turisti iz zemalja koji nisu navikli na živahne balkanske gradove. Jedan deo grada podseća na stara i nerazvijena naselja, bez nekog naročitog stila gradnje, dok je drugi deo gotovo zapadnoevropski, sa širokim bulevarima, skupim prodavnicama i modernim restoranima.

Grad je pun istorije i života, i turistima zaista nudi puno sadržaja, ali još uvek je ta ponuda nekako iskrena i pomalo stidljiva, bez nekog formalnog okvira. Ovaj grad se mora upoznati baš na takav način, dok još uvek ostatak sveta ne dođe da je otkrije, jer je autentičnost ovde najbitniji pojam.

U Tirani ima mnogo istorije, u samom centru grada nalazi se Ethembegova džamija, na čuvenom Skenderbegovom trgu, najlepšem od svih gradskih trgova i to nikako ne treba propustiti. U samoj blizini trga se nalazi i mauzolej jednog od najslavnijih diktatora, Envera Hodže i to u obliku piramide. Ovaj kontroverzni spomenik danas je kulturni centar.

Ono što svakako treba napomenuti je to da se u gradu oseća gostoprimstvo, svi su srdačni i ljubazni domaćini i to je možda i glavni adut Tirane. U restoranu jedan dobar ručak košta oko 4 evra, dok porodični paket iznosi oko 12 evra, i to u boljim restoranima, što je daleko niže nego u ostalim evropskim metropolama. Ovakva ponuda, istorije i kulture s jedne strane i više nego povoljnih cena s druge dovoljno govore o tome zašto je ovaj grad sve popularniji kod turista. Zato ne treba čekati još dugo, treba se spakovati, otići u Tiranu i upoznati je na pravi način.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -