9.7 C
Belgrade
sreda, april 24, 2024

Počitelj, čuvar bosanske istorije i davnih vremena

Na levoj obali reke Neretve, žile kucavice ove predivne zemlje, smešten je srednjovekovni grad Počitelj, čuvar baštine i prošlosti, podsetnik na drevna i mistična vremena kada je čast bila na ceni

Počitelj je grad čija je arhitektura sačuvala tajne prošlosti, grad koji je zbog svoje vrednosti upisan na Uneskovu listu svetske kulturne baštine.

Počitelj je najverovatnije sagradio kralj Stefan Tvrtko I 1383. godine i grad je svojevremeno bio značajan srednjovekovni administrativni centar. Prvi istorijski pisani dokument u kome se pominje ovaj grad datira iz 1444. godine, a radi se o povelji kraljeva Alfonsa V i Fridriha III. Od 1463. do 1471. godine, grad je bio pod upravom ugarske vojske, da bi ga 1471. godine osvojile Osmanlije, koji su njime upravljali sve do 1878. godine.

Mnogi velikani su bili opčinjeni ovim mestom. Tako je, Ivo Andrić voleo da se penje kamenim stazama Počitelja do Gavrankapetanove kule. Zuko Džumhur je u ovom okamenjenom gradu ispijao fildžane kafe i pušio hercegovački duvan, a Safet Zec je ovde slikao svoje cvetne prozore.

Danas se u samom gradu mogu videti tvrđava, Šišman Ibrahim-pašina džamija iz 16. veka, Šišman Ibrahim-pašina medresa, amam i han iz 17. veka, brojne kuće sa interesantnim načinom gradnje, kombinacijom mediteranskih i orijentalnih karakteristika. U gradu danas živi veoma malo ljudi, po poslednjem popisu samo njih 905.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -