5.4 C
Belgrade
utorak, mart 19, 2024

Omiš, mala i jedinstvena Dalmacija

Omiš je udaljen od Splita nekih 20 kilometara i nalazi se u srcu Dalmacije koja je i formirala njegov karakter. Do skoro je bio poznat samo kao mesto na koje se išlo iz Splita na jednodnevni izlet, međutim, vremenom je uspeo da se izbori za svoje mesto pod suncem Hrvatske kao jedinstvena destinacija neverovatne lepote

Omiš, mala i jedinstvena Dalmacija
Photo: iStock

Omiš je gradić u splitsko-dalmatinskoj županiji, i nalazi se na obali Jadranskog mora. Prvi pisani tragovi govore nam da je grad nastao još u antičko doba. Smešten je na samom ušću reke Cetine u Jadransko more, gde celokupnu dramatičnost pojačavaju hrapave i oštre litice planina u pozadini.

Omiš, mala i jedinstvena Dalmacija
Photo: iStock

Najznačajniji simbol grada su stene koje se nad njim nadvijaju, koje su u istoriji, bar se tako pripoveda, pomogle gusarima i ostalim moreplovcima da se osame i sklone od nevremena i potraga, pa je Omiš dugo bio njihovo glavno uporište. Današnji Omiš se prosto izlio se iz starih zidina, proširivši se na plitki rt koji je reka Cetina stvorila na levoj obali ušća.

Omiš, mala i jedinstvena Dalmacija
Photo: iStock

Na ovom relativno malom području, moguće je videti mnoštvo kulturno-istorijskih znamenitosti. Pre svega, postoji puno crkava koje datiraju iz 10. i 18. veka, a tu su i brojni spomenici, utvrđenja i muzeji. Drevni rimski gradovi Split i Salona udaljeni su samo pola sata vožnje od Omiša, a predivna ostrva srednje Dalmacije su na dohvatu ruke. Treba navesti da su ovde popularni letnji festivali i ostala dešavanja koja privlače veliki broj ljudi.

Omiš, mala i jedinstvena Dalmacija
Photo: iStock

Slikoviti Omiš je popularna destinacija za aktivan odmor, za rafting Cetinom, slobodno penjanje, paragliding, ronjenje, jedrenje, a duge peščane plaže koje se prostiru duž obale idealno su mesto za porodične odmore. Grad je okružen malim ribarskim selima u kojima se živi pravi dalmatinski život, pa je zaista pravi gušt posetiti ga, i uživati u njemu, bar na izletu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -