5.3 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Novi pravilnik o kvalitetu kafe

Pržena mlevena kafa više neće smeti da sadrži ni jedan drugi sastojak, a da to nije jasno naglašeno na deklaraciji. Ova promena je usvojena u novom pravilniku Ministarstva poljoprivrede koji reguliše segment kafe i stupiće na snagu u maju iduće godine

Novi pravilnik ministarstva poljoprivrede reguliše tri segmenta, i to tako da jedan segment reguliše parametre kvaliteta za određene proizvode, kao što su sirova i pržena kafa, kao i proizvodi od kafe. Drugi segment određuje koji se sastojci smeju dodati tokom proizvodnje, a treći i najznačajniji je da se definišu dodatna pravila za označavanje tih proizvoda.

Pored toga novina je i da mlevena kafa više neće moći da sadrži skrob. Kada je reč o „surogatu“ kafe, novi zakon nalaže da svi sastojci koji se ubacuju obavezno moraju biti naznačeni u nazivu proizvoda, spisku sastojaka i u kom procentu se nalaze.

– Pravilnikom je utvrđeno dalje usklađivanje sa direktivom Veća o ekstraktima kafe i cikorije, kako bi se sprečilo dovođenje potrošača u zabludu, po pitanju svojstva i sastava sirove kafe, proizvoda od kafe i njenih zamena – objašnjava Branislav Raketić, šef odseka za deklarisanje hrane, šeme kvaliteta i organsku proizvodnju Ministarstva poljoprivrede.

On je takođe dodao da je najvažnije da novi pravilnik nije ograničavajući za razvoj sektora kafe, odnosno da je cilj da budemo što konkurentniji sa proizvođačima van Srbije.

„Tržište kafe u Srbiji ispunjava sve zahteve potrošača. Postoji premijum program sa 100 posto arabikom sa određenih plantaža, mešavine kafa arabika i robusta, a postoje i kafe sa surogatima sa pšenicom, kukuruzom i leblebijom. To sve ima svoju prođu odnosno potrošače koji kupuju tu vrstu proizvoda“, ističe Raketić.

Kako novi pravilnik zahteva kompletno menjanje deklaracije, određen je period od 18 meseci, u kojem bi trebalo uskladiti sva pravila. Inače, Srbija godišnje uveze oko 30.000 tona sirovog zrna kafe i to najviše iz Brazila, Indije i Etiopije.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -