6.2 C
Belgrade
četvrtak, april 18, 2024

Soča, lepotica među rekama

Soča u Sloveniji možda nije najlepša reka na svetu, ali se sigurno nalazi među najlepših pet. Njena smagardna boja oduvek je inspirisala i podsticala maštu putnika, i ko je jednom poseti, zauvek je nosi u srcu

Soča, reka koju nazivaju još i Smaragdnom lepoticom, nalazi se u Sloveniji, i izvire u Nacionalnom parku Triglav. Od svog izvora, reka je hiljadama godina probijala svoj put kroz alpske vrhove i stene stvarajući posebnu magičnu dolinu koju danas vidimo.

Soča, lepotica među rekama

Posebno je interesantna činjenica da reka zadržava svoju zelenu boju duž celog toka dugog 137 kilometara, zbog čega je i poznata među turistima. Tajna njene lepote leži najviše u geografskoj lokaciji, nalazi se na južnoj strani Julijskih Alpa, okrenuta suncu i mediteranskom uticaju plavog Jadranskog mora. Međutim, to nije sve. Sa druge strane, dolina reke je utisnuta u prostor između tri planine, Triglav, Kanin i Jalovec-Mangrt, što reku čini manje dostupnom, čuvajući njenu autentičnost.

Soča, lepotica među rekama

Soča je zbog svoje lepote i okruženja popularna kod zaljubljenika u aktivan odmor i divlju prirodu. Ovde su najpopularniji sportovi planinarenje, penjanje, biciklizam, paraglajding, kajak, rafting, kanjoning ili zimi skijanje. Sve to, pa čak i više je dostupno turistima tokom cele godine u ovoj alpskoj regiji.

Soča je odličan izbor bilo da želite destinaciju za duži odmor ili vikend putovanje. Nalazi se u regionu i do nje se relativno lako i brzo stiže, a njena posebna energija povešće vas na uživanje i istraživanje svih njenih skrivenih kutaka.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -