16.1 C
Belgrade
sreda, april 24, 2024

Može li spanać da pošalje e-mail

Naučnici su uspeli, bez obzira koliko to bizarno zvučalo, da proizvedu spanać koji je sposoban da šalje mejlove

Koristeći nanotehnologiju, inženjeri sa američkog MIT-a instituta transformisali su biljke spanaća u senzore sposobne da otkriju različite supstance u svojoj okolini, a jedna od supstanci jeste i osnovni sastojak eksploziva. I to ne samo da ih otkriju, već i da bežično pošalju podatke u centar koji beleži sve aktivnosti na poljima gde je spanać zasađen.

Kada korenje spanaća u zemlji ili vodi otkrije prisustvo nitroaromata, jedinjenja koje se često nalazi u različitim minama i eksplozivnim sredstvima, nanočestice u biljkama emituju signale koji se kasnije obrađuju i analiziraju. U suštini, za realizaciiju je zadužena infracrvena kamera koja očitava takve signale i šalje upozorenje naučnicima putem elektronske pošte.

Ovaj eksperiment je deo šireg istraživanja koje uključuje upotrebu nanotehnologije u kultivisanju biljka. Ta tehnika je danas poznata kao „biljna nanobionika“ i zapravo je postupak unapređivanja biljaka. Prosto rečeno, naučnici daju biljkama nove sposobnosti.

Biljke su izuzetno dobri analitičari, imaju široku mrežu korenja u tlu, neprestano uzimaju uzorke podzemnih voda ili vazduha i u svakom trenutku imaju realnu sliku o stanju i kvalitetu svih uslova neophodnih za život.

Iako je svrha ovog eksperimenta bila otkrivanje eksploziva, naučnici žele da prošire istraživanja na poboljšanje samih biljaka i uslova u kojima biljke uspevaju. Činjenica da biljke apsorbuju velike količine podataka iz svoje okoline čini ih idealnim za praćenje ekoloških promena.

Sledeća istraživanja predviđena su za ispitivanje biljaka i kultura koje su već godinama zbog široke upotrebe i loših ekoloških uslova ugrožene. Naučnici se nadaju da će nanotehnologija omogućiti da se prevaziđu globalni problemi oko nestašice hrane i gladi. Takođe, veruje se da će nauka omogućiti da se biljke koje čovek koristi svakodnevno poput kafe, pšenice, svih vrsta voća ili povrća, mogu na neki način izboriti sa svim promenama koje se svakodnevno dešavaju na planeti.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -