13.7 C
Belgrade
utorak, april 23, 2024

Najmanje uvek bude najslađe

Ovo romantično naselje sigurno neće biti prvo mesto koje vam padne na pamet kad pomislite na italijanska odmarališta, to je sigurno. Međutim, ukoliko želite da otkrijete šta je to prava Italija, to je mesto koje jednostavno morate posetiti

Iako je Atrani samo nekoliko minuta vožnje udaljen od Amalfija, poznatog i živahnog mesta za odmor, on ostaje daleko od masovnog turizma i svog mnogo poznatijeg brata. Zbog toga je danas jedna od najbolje čuvanih tajni Italije. Ovo naselje nije tehnički grad, a nije ni selo, što uostalom nije ni bitno.

Atrani je ribarsko naselje sa manje od 1.000 stanovnika i nalazi se u rascepu između strmih litica na obali Tirenskog mora. Najpoznatija slika koja ostavlja bez daha jesu slojevi šarenih kućica koje rastu po obroncima litica iznad belih peščanih plaža. To je sigurno jedno od najslikovitijih okruženja u Italiji.

Bella Italia

Ovo mesto je ostalo nepromenjeno vremenom, i turiste željno iščekuje i zove na istraživanje. Možete se popeti stepenicama direktno sa plaže i lutati uskim vijugavim ulicama po naselju gde ćete naići na baroknu crkvu iz 13. veka i trg sa živopisnim fontanama. Možete takođe i jednostavno razmisliti o životu uz piće na terasi kafića na glavnom trgu Piazza Umberto.

Grad je kao stvoren za uživanje i nemojte se iznenaditi ako imate onaj čudan déjà vu osećaj. Slikovite ulice Atranija i zapanjujuća obala su bili tema mnogih filmova i reklama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dmitrij Smirnov (@di_smirn0v)

Čini se da je Atrani ostao zarobljen u vremenskoj kapsuli, ali to je upravo ono što njega izdvaja od ostalih delova sveta. Ne očekujte moderno i ne očekujte sjaj i glamur, Atrani je autentično italijansko mestašce. Naselje je kao Sofija Loren, predivno, ali istinsko italijansko. Poput dobrog vina, Atrani je ostario do savršenstva.

Atrani uživa u istoj predivnoj mediteranskoj klimi kao i ostatak Amalfi obale. Međutim, kao i svugde u svetu, vreme u Atraniju nikada neće biti 100% predvidljivo. Da biste mogli udobno da istražujete ​​grad, i kako biste izbegli visoke letnje temperature, najbolje je vreme za posetu su maj ili jun.

Zašto vredi posetiti Portorož i Piran van sezone, saznajte više.

Proleće ima povoljne temperature koje se u proseku kreću između 12 i 25 stepeni Celzijusa, more je dovoljno toplo za kupanje, a na plaži nikad nije gužva. U jesen, iako meštani možda nose džempere, temperature ostaju visoke. U kasnu jesen mogu se desiti i neočekivani talasi izuzetno toplog vremena. Ako u tom periodu planirate odlazak, obavezno ponesite dosta kreme za sučanje sa sobom.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -