13.6 C
Belgrade
petak, maj 3, 2024

Najlepša podzemna galerija Slovenije

Jedna od najlepših pećina Evrope, pa čak i sveta, nalazi se u regionu na samo par sati vožnje od Beograda. Ovaj podzemni biser krije tajnu staru koliko i vreme, i rado će je podeliti sa vama

Postojnska jama se nalazi u Sloveniji, u blizini mesta Postojna. Ova pećina je sačinjena od sistema podzemnih hodnika, rovova, galerija i dvorana dugih preko 20 kilometara.

Pećina je zbog svoje lepote, ali i tajne koju krije u sebi, najposećenija pećina u Evropi. Otkrivena je još 1808. godine, i već naredne je otvorena za turiste. U pećini su 1872. godine postavljene i železničke šine koje i danas služe za razgledanje. Postojnska jama je jedina pećina na svetu u čije rezgledanje turisti odlaze vozom.

Posebna podzemna galerija Slovenije

Pećinski sistem je napravila Pivka, reka ponornica, koja kod ulaza ponire u pećinu a zatim se ponovo javlja u Otoškoj i Crnoj pećini, kao i u Pivka jami. Pećina je dekorisana najrazličitijim pećinskim nakitom, stalaktitima, stalagmitima, draperijama i  stubovima, ali je pored neverovatne lepote izuzetno bitan i podzemni životinjski svet.

Najbitniji sadržaj pećine je takozvana čovečja ribica, ili kako je u Sloveniji nazivaju mladuče zmaja. Ova endemska vrsta vodozemca živi isključivo u mračnim pećinama, i izuzetno je retka, pa su u Sloveniji izuzetno ponosni na činjenicu da je ona izabrala upravo Postojnsku jamu za svoj dom.

Simbol pećine je veličanstveni stalagmit Dijamant, specifičan po tome što ima neobičnu veličinu, kao i psebnu boju koja osvetljava dvoranu.

Postojnska jama se nalazi oko 50 kilometara od Ljubljane i do nje se stiže vrlo lako, automobilom ili autobusom. Kako bi iskustvo bilo potpuno, u obilazak treba uključiti i predivan Predjamski zamak koji vec 800 godina gordo stoji na ivici stene i čuva stražu.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -