10.1 C
Belgrade
četvrtak, april 25, 2024

Aranžirajte hranu kao u najboljem restoranu

Čak i mala deca znaju da se najpre „jede očima“, jer prvi utisak o izgledu hrane na tanjiru formira očekivanja o njenom ukusu. Kada je hrana lepo servirana i aranžirana, obrok postaje stimulativan i ostaje u sećanju. Zato je uloga šefa kuhinje da prezentacijom hrane ostavi utisak na gosta, čak i pre prvog zalogaja

U tradicionalnim restoranima je sve do sredine prošlog veka bilo uobičajeno da se jela na velikim poslužavnicima donose u salu za ručavanje, gde su se servirala na svaki tanjir pojedinačno. Međutim, sa razvojem gastronomije šefovi kuhinja su počeli da primenjuju novi pristup, tzv. “nouvelle cuisine”. Ovaj koncept je između ostalog podrazumevao kontrolu izgleda hrane do poslednjeg detalja, aranžiranjem jela na tanjiru pre nego što se odnese pred gosta. Nakon toga, smenjivali su se različiti načini prezentacije hrane, ali su šefovi kuhinja posvećivali dodatnu pažnju izgledu i obradi namirnica kako bi se sačuvala lepota njihovih oblika i boja. S tim u vezi, evo šta nam savetuju kulinarski stručnjaci nemačke kompanije Rational

Zlatno pravilo: U serviranju nije važna samo umetnost već i jelo

Gosti bi trebalo da koriste viljušku i nož bez problema, a sve na tanjiru mora biti jestivo. Topla jela moraju se pravilno poslužiti topla, a hladna jela moraju biti hladna – nema ništa između.

Ivice tanjira moraju biti čiste

Ako koristite jednostavne servise za jelo, jasnih oblika i neutralnih boja, (bela boja je idealna) ne možete pogrešiti. Tanjiri i pribor za jelo moraju biti apsolutno čisti, ne sme biti nikakvih mrlja od sosa.

Manje, u stvari daje više

Poslužite hranu u malim obrocima i dodajte još ako je potrebno. Niko ne želi da ga zastraši ogromna porcija za predjelo ili glavno jelo.

Visoki tanjir je dobar, svet je trodimenzionalan

Može izgledati baš interesantno, ako hranu ne servirate ravno na tanjir, već u visinu. Špageti mogu izgledati lepo umotani u kulu viljuškom i preliveni parmezanom, takođe možete da postavite kuvani pirinač na tanjir tako što ćete ga servirati iz prevrnute šolje ili jednostavno složite filete ribe uz neki prilog.

Igrajte se oblicima

Isecite dinju u obliku kuglica, palentu isecite na trouglove, a rolovanu hranu poput rolnica, palačinki ili buritosa prepolovite dijagonalno i tako pokažite njihovu unutrašnjost – neka vaša mašta bude bez granica.

Uvek napravite završni dodir

Ukrasite tanjir nekim lepim sosom u boji ili jestivim biljem i cvećem. Pravilno serviran, a umetnički neuredan – vaš tanjir je spreman. “Et voila!”

I na kraju ne zaboravite da je profesionalno serviranje hrane lakše, lepše i kreativnije uz Rational iCombi® koji vas oslobađa svakodnevne rutine u kuhinji i daje vam vremena da se bavite detaljima.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -