16.8 C
Belgrade
četvrtak, mart 28, 2024

Region u kom su selfiji strogo zabranjeni

Na sevrnom delu Sahare proteže se monumentalan lanac planina, i tu se nalazi pet utvrđenih gradova u dolini M’Zab koja administrativno pripada Alžiru. Ovi gradovi se često pominju zajedno, i poznati su u svetu kao Pentapolis

Pentapolis je sastavljen od gradova su El-Ateuf, Melika, Bunura, sveti grad Beni-Izgen, kao i Gardaja, koji je inače i glavno naselje i ekonomski centar čitave M’Zab doline. Već 40 godina dolina se nalazi spisku UNESKO kulturne baštine, zbog svoje neverovatne kulture i arhitekture.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @algerie_tourisme

Ova mesta su izuzetno poularna kod turista, posebno zbog jedinstvene kombinacije drevnog stanovištva Severne Afrike i islamske vere. Treba istaći i da ovaj narod rado prihvata sve putnike, ali da nisu baš svi dobrodošli.

Ulaz u gradove M’Zaba dozvoljen je zakonskom uredbom jedino uz pratnju lokalnog vodiča, duvan i duvanski proizvodi su zabranjeni, a poseban deo se odnosi na zabranu nošenja neprikladne odeće i pravljenje selfija po gradu. Meštani ne žele da se M’Zab pretvori u Diznilend ili nešto slično, i u toj ideji su u potpunosti jedinstveni.

 

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -