13.3 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Hrvatska: Ulaz dozvoljen deci do 12 godina i bez negativnog testa

U cilju otvaranja zemlje i početka turističke sezone, vlasti u Hrvatskoj su donele neke odluke koje olakšavaju turistima ulazak u zemlju

Hrvatski zavod za javno zdravstvo uputio je inicijativu Vladi Hrvatske da se potrebe testiranja pri ulaska u zemlju oslobode sva deca starosti do 12. godina, kako bi se ove sezone olakšao ulazak u zemlju što većem broju turista, navodi Jutarnji list.

Dosadašnje mere su podrazumevale obaveze pokazivanja negativnog testa, potvrde o preležanom virusu ili vakcininaciji pri prelasku granice, a oslobođena su prema propisima sva deca do 7. godina starosti. Imajući u vidu da je najveći broj dece koji putuje sa roditeljima prema statistikama između sedam i šesnaest godina, takve mere značajno otežavaju ili poskupljuju ulazak turista u zemlju.

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice iz 2020. godine, deca starosti između sedam i šesnaest godina ostvarila su 890.000 dolazaka i ukupno nešto više od sedam miliona noćenja, što u odnosu na 43 miliona noćenja koliko su ih napravili strani turisti iznosi čak 16%.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -