10.1 C
Belgrade
četvrtak, april 18, 2024

EU prelomila, kovid pasoši od 1. juna

U Briselu opisuju ovaj zakon kao nešto toliko bitno, da će ljudi jednog dana deliti vreme na pre i posle uvođenja ovog sertfikata

Između država članica, Evropskog parlamenta i Evropske Komisije dogovorena je uredba koja uspostavlja digitalni zeleni sertifikat kao način za lakša prekogranična putovanja po Evropskoj uniji do završetka globalne pandemije. Ovaj digitalni sertifikat stupa na snagu 1. juna.

Digitalni zeleni sertifikat ili kovid pasoš kako ga nazivaju omogućiće da se bilo gde u Evropskoj uniji pomoću očitavanja QR koda proverava i utvrđuje da vlasnik potvrde nije zarazan. Predviđena su tri načina na koji se to može utvrditi, potvrda sadrži podatake da je osoba vakcinisana, da li je prebolela bolest pa je zaštićena antitelima ili ima negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Sa takvom potvrdom osoba će moći da prelazi granice između država članica Evropske unije bez restriktivnih mera koje su bile pravilo, poput obaveznog testiranja ili samoizolacije po dolasku na odredište ili povratka s odredišta.

Osobe koje nemaju takvu potvrdu moći će takođe da putuju, ali njih očekuju restriktivne mere poput obaveznog testiranja ili samoizolacije. Potvrda neće biti uslov da osobe ostvare pravo na slobodno kretanje i neće biti smatrane nikakvom putnom ispravom.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -