4.2 C
Belgrade
petak, april 19, 2024

Putovanja uz vakcinu i digitalne potvrde

Najnoviji podaci Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) pokazuju kako bi uvođenje vakcina i sve veće usvajanje digitalnih rešenja kao rezultat imalo ublažavanje ograničenja putovanja, odnosno došlo bi do značajnog oporavka turizma koji bi bio primetan već u mesecima pred nama. Optimistično, navode da se to vreme čak meri i u nedeljama

Od početka juna meseca čak 29% destinacija u svetu ima potpuno zatvorene granice za međunarodni turizam, navodi se u desetom izdanju Izveštaja o ograničenjima putovanja UNWTO-a. Od toga je više od polovine potpuno zatvoreno za turiste od maja 2020. godine ili duže. Kao primer treba navesti kako su danas samo Albanija, Kostarika i Dominikanska Republika u potpunosti otvorene za turiste, bez ikakvih ograničenja.

Svaka treća, tačnije 34% destinacija je delomično zatvoreno, a 36% njih traži negativan rezultat testa COVID-19 po dolasku, u nekim slučajevima u kombinaciji sa zahtevom za karantinom. Podaci potvrđuju trend prema kom se destinacije odlučuju za pažljiviji, nijansiraniji pristup ograničenju putovanja koji se bazira na dokazima i riziku, posebno kada epidemiološka siituacia evoluira i kada se pojavljuju nove varijante virusa. Zapravo, 42% destinacija je uvelo posebna ograničenja za turiste koji dolaze iz zemalja sa zabrinjavajućom epidemiološkom situacijom, od obustave letova i zatvaranja granica do obaveznog karantina.

Ovim podacima treba dodati da većina destinacija s najstrožim merama ima neke od najnižih stopa vakcinacije stanovništva. Podaci takođe ukazuju na vezu između brzine vakcinacije i ublažavanja ograničenja. Kao primer treba navesti da one destinacije koje imaju veću stopu vakcinacije i gde su zemlje u mogućnosti da sarađuju ​​na usklađenim pravilima i protokolima, poput onih u šengenskom području Evropske unije, imaju drastično bolji položaj da omoguće oporavak turizma od ostalih.

Regionalne razlike u pogledu ograničenja putovanja i dalje postoje. Tako je u Evropi zatvoreno samo 13% odredišta, u Africi 19%, Americi 20%, na Bliskom istoku 31%, dok je u regiji Azija i Okeanija zatvoreno čak 70% destinacija.

Procenjujući trenutne zahteve za vakcinacijom, 17% destinacija u svetu posebno spominje takve putnike u svojim propisima, osnosno drugačije ih tretira u odnosu na ostale. U većini slučajeva ograničenja putovanja i dalje se primenjuju za putnike koji su primili dve doze odobrene vakcine, iako se u ostalim zemljama ukidaju sva ograničenja. Za sve ostale važi ili zabrana ulaska u zemlju ili negativan PCR test.

Izveštaj ukazuje kako će ponovno pokretanje globalnog turizma biti sporije sve dok vlade budu savetovale oprez. Upravo zbog toga, četiri od deset glavnih tržišta, koja su u 2018. godini imala 25% svih međunarodnih dolazaka, savetuju svoje građane da ne idu na putovanja u inostranstvo.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -