14.3 C
Belgrade
petak, april 19, 2024

Nedovoljno radnika u hrvatskom turizmu

Ovogodišnja turistička sezona je krenula znatno bolje od prethodne, turisti se spremaju za svoje odmore i rezultati su sve bolji. Međutim, postoji jedan problem koji je izgleda sličan u svim zemljama u regionu, a tiče se nedostatka radne snage

Svi zaposleni u ovoj industriji, kao i vlasnici turističko-ugostiteljskih objekata, imaju isti problem koji je izgleda dobio regionalni karakter. Svi oni se ozbiljno “muče” oko pronalaska zaposlenih, a takav trend nije zaobišao ni Hrvatsku. Turistički stručnjaci prognoziraju da u ovom trenutku u toj zemlji nedostaje oko 30.000 radnika.

U Hrvatskoj posebno nedostaje kvalifikovana radna snaga, svi radnici koji su radili su zbog loših uslova i malih primanja napustili ovu zemlju i otišli u druge, jer su im tamo ponuđeni bolji uslovi za život i rad.

Radnika nedostaje gotovo duž cele obale Jadrana, a broj poslova koji u oglašeni na Zavodu za zapošljavanje premašuje broj radnika koji traži posao. Hrvatska je i prethodnih godina imala problem radnom snagom, a pitanje koje se uvek nameće je isto, da li će uspeti da nađu radnike u svojoj zemlji ili će se radnike morati da “uvoze” iz inostranstva?

Slična situacija sa radnicima u turizmu i ugostiteljstvu je i kod nas, imajući u vidu da postoji veliki rizik da dobar deo hotela u Srbiji bude zatvoren, dok će oni koji budu nekako opstali ostati bez radne snage.

 

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -