13.3 C
Belgrade
četvrtak, april 25, 2024

Čiji je šampanjac?

Šampanjac će, ako pitate Ruse, morati da promeni svoje vekovno ognjište kako bi se vratio korenima, i na očigled svih odigrao Kazačok

Ruske vlasti su odlučile da šokiraju svet i vinsku javnost. Prema njihovim tvrdnjama, jedini pravi šampanjac na svetu je ruski  „sovjetskoe šampanjskoe“, dok su svi ostali samo penušava vina.

Predsednik Rusije je potpisao uredbu koja nalaže da sva vina iz Šampanje koja se nalaze na ruskom tržištu nose oznaku penušavo vino na svojoj etiketi, kako ne bi kršila autorska prava. Šampanjac mogu da imaju istaknuto na etiketi samo ruska vina “sovjetskoe šampanjskoe” ili “ruskoe šampanjskoe”, kao i sve ruske varijacije na tu temu.

Francuski proizvođači su za sada zatečeni i šokirani, njihova odluka je da poštuju pravila zemlje u kojoj se njihova vina prodaju, posebno vina kuće Moët Hennessy, pa će na etiketama biti dodato šta bude trebalo.

Ipak, treba napomenuti da bez obzira na materijalnu kompenzaciju i vrednost ruskog tržišta ne treba oduzimati prava ljudima iz Šampanje da koriste to ime koje je zaštićeno u preko 120 zemalja sveta.

Rusko vino „sovjetskoe šampanjskoe“, koje se u Rusiji sada smatra jedinim autentičnim i pravim šampanjacem na svetu postoji već dosta dugo, i u Rusiji su sve proslave tradicionalno propraćene šampanjcem.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -