16.4 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Koja vakcina je najbolja za putovanja?

Putovanja danas uglavnom zavise od toga da li ste primili vakcinu, a pojedine zemlje idu čak toliko daleko da ne dozvoljavaju ulazak putnicima koji su vakcinisani određenim vakcinama

Evropska unija je ovog meseca donela odluku da ne dozvoljava ulazak putnicima koji su primili Kovidšild, indijsku verziju vakcine AstraZeneka, jer nije odobrena od strane evropskog regulatornog tela za lekove. Kao recipročnu meru, Indija preti da neće priznati EU dugitalnu kovid potvrdu.

Ovakva odluka je odluka Evropske unije, i ne odnosi se na sve države članice,  pa su Austrija, Nemačka, Slovenija, Grčka, Irska i Španija saopštile da dozvoljavaju ulazak putnicima koji su vakcinisani Kovidšild vakcinom, jer je to u osnovi kršenje ljudskih prava i pogrešna politika. Svetska zdravstvena organizacija je uz AstraZeneka vakcinu, priznala i Fajzer, Džonson i Džonson, kao i dve kineske vakcine.

Na osnovu podataka portal VisaGuide, najprihvaćenije vakcina širom sveta, u smislu prelaska granice, je AstraZeneka, koju je odobrilo 119 zemalja, uključujući i Svetska zdravstvena organizacija. Na drugom mestu je Fajzer koji je odobrilo skoro 90 zemalja, zatim slede Džonson i Džonson. Kineske vakcine je priznalo zvanično samo nekoliko zemalja.

Na portalu VisaGuide možete da vidite koje zemlje priznaju vacinu koje ste primili.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -