16.8 C
Belgrade
četvrtak, mart 28, 2024

Kornati, netaknuta lepota Dalmacije

Bez obzira da li ste, kao ja, nadahnuti lokalnom legendom koja govori o Kornatima kao o vilinskom podijumu za ples ili možda više volite SF priču o ostrvu Taljurić – drevnoj pisti za leteće tanjire, nećete moći da steknete pravu sliku o jedinstvenosti ovog krajolika, dok ga ne vidite svojim očima. A onda, kada se sretnete i priču zameni lični doživljaj, sledi ljubav na prvi pogled i želja da što duže ostanete u bliskom kontaktu sa veličanstvenom prirodom Nacionalnog parka Kornati

Kornatski arhipelag, sastavljen od sto pedeset ostrva i grebena, najgušći je skup ostrva na Mediteranu. Nalazi se u severnoj Dalmaciji i može se reći da je smešten na pola puta između Zadra i Šibenika. Do Kornata se može doći isključivo brodom koji najčešće polazi iz Murtera koji je dobro povezan sa ostalim gradovima u Hrvatskoj i u kome se nalazi centar Nacionalnog parka Kornati.

Postoji bezbroj razloga za posetu Kornatima, ali možda je najbolji – jedrenje iz snova. Bilo da ste početnik i o jedrenju ne znate ništa ili ste stari morski vuk, Kornate ćete najbolje doživeti sa vode, odnosno mora. Prijavite se na kurs iz osnova jedrenja i otkrijte novi svet, a ako ste već iskusni jedriličar, opustite se, izaberite rutu i krenite na krstarenje predivnim kornatskim arhipelagom. Naša preporuka je da pre svega, zaplovite web stranicom www.anasail.com i rezervišete odmor koji ćete pamtiti zauvek.

Kao retko gde na svetu, razuđena ostrva Kornata pružaju mogućnost izuzetnog uživanja u netaknutoj morskoj divljini. Plivanje i ronjenje su aktivnosti koje se na ovom području pretvaraju u autentični doživljaj, a ako ste raspoloženi da istražujete kopno koje čini samo četvrtinu Nacionalnog parka, obavezno „zadužite“ šešir s obzirom da na ostrvu nema mnogo hladovine. Međutim, ako želite da se sklonite sa sunca, kornatska ostrava su poznata po brojnim pećinama koje su prilično neistražene i dodatno razgaljuju maštu posetilaca i tajnovitost čitave destinacije. Naravno, ne treba zaboraviti ni kornatsko nebo koje je dom sivog sokola i čiopa, koje čitav život provode u vazduhu, pa je moguće i organizovano posmatranje ovih prelepih ptica.

Pored brojnih aktivnosti, nikako ne treba zanemariti znamenitosti kojima obiluje Nacionalni park Kornati. Znalci ovdašnjih lepota će vam nakon „isitinitih“ priča koje sam spomenuo na početku, preporučiti posetu uvali Strunac koja je smeštena u samom srcu Kornatskog arhipelaga, na nenaseljenom ostrvu Žut. Na samo 25 km od Murtera, nalazi se ostrvo kojim dominira iskonski kamen, ali neočekivano i voće poput malina, smokava i grožđa. Ovde posetioce dočekuje ukusna lokalna hrana, čisto toplo more i nestvaran pogled.

Sledeća smernica je Telašćica, park smešten u jugoistočnom delu Dugog otoka. Prilaz parku je kroz zatvoren zaliv sa mirišljavom borovom šumom koja podseća na detinjstvo, a tu je i mirno slano jezero. Ovde takođe možete uživati u svežini ukusa plodova mora, uz najbolja lokalna vina.

Za kraj, mnogi savetuju posetu Levrnaki, predivnoj uvali koja je smeštena je na istoimenom ostrvu. Na ovom mestu se nalazi jedan od najviših vrhova arhipelaga, koji samim tim pruže divan pogled na celo područje. Pored toga, na ovom ostrvu se se nalazi i Lojena, jedina peščana plaža na Kornatima.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -