17.6 C
Belgrade
četvrtak, maj 2, 2024

Magična ostrva Turske bez automobila i masovnog turizma

Ova ostrva se nalaze u Mramornom moru i administrativno pripadaju Istabulu. Malo ko zna kako su ostrva dobila ime, a radi se o jednom vrlo interesantnom običaju iz prošlosti. Njihova lepota, bogata istorija i mirna atmosfera čine ih jednom od omiljenijih destinacija za izlet i odmor za ljude iz Istanbula i turiste iz celog sveta

Arhipelag Adalar, poznat još i kao Prinčevska ostrva, je smešten na 90 minuta vožnje trajektom od Istanbula. Arhipelag se sastoji sastoji se od devet ostrva, od kojih su četiri naseljena, dok su ostala nenaseljena ili imaju stanovnike u letnjoj sezoni. U prošlosti su vlasti ove države na Prinčevska ostrva slali sve nepoželjne plemiće i osobe iz kraljevske porodice, pa su u ostala upamćena kao Prinčevska ostrva.

Početkom 19. veka ova ostrva su postala turistička destinacija za turiste iz celog sveta, delom zbog interesantne istrorije, delom zbog neverovatne lepote i sadržaja koja nude. Najveće i najposećenije ostrvo je Bujukadi koje zauzima površinu od svega pet kvadratnih kilometara.

Bez gužvi, automobila i glasnih turista

Na ostrvu Bujukadi nema automobila, i idealno je za turiste koji žele zabavu i aktivan odmor, a od najvećeg evropskog grada do njega stižete trajektom za samo sat vremena. Odlično je za odmor bez buke i gužve, na njima možete šetati, voziti bicikl ili uživati u vožnji kočijom. Ukoliko i sretnete automobil, to će biti policijski automobil u patroli.

Bujukadi je posebno interesantno kad se od obilaska umorite, i potražite predah u nekoj od lokalnih kafana ili restorana. Odlični lokalni restorani se nalaze na svakom koraku i nude vrhunsku hranu, uglavnom se radi o svežim ribljim i mediteranskim gurmanlucima.

Ova ostrva postaju posebno popularna u poslednjim godinama kao destinacija na koju se odlazi van letnje sezone. Ona posetiocima pružaju neverovatan osećaj mira i spokoja. Stanovnici Istanbula često vikendom stižu na ova ostrva kako bi bar na kratko izbegli gužvu velegrada i proveli vikend sa porodicom ili prijateljima.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Poseta Adalaru pruža nezaboravno iskustvo koje spaja prirodu, istoriju i kulturu. Bez obzira da li ste ljubitelj plaža, avanturista koji voli da istražuje divlju prirodu ili jednostavno želite da uživate u mirnoj atmosferi ostrva, Adalar ima šta da vam ponudi. Ovaj rajski kutak predstavlja pravo blago Turske i ostaje jedna od najlepših destinacija za odmor na Mramornom moru.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -