20.7 C
Belgrade
nedelja, jul 21, 2024

Dubrovnik ima rešenja za gužve u sezoni

Dubrovnik je u uslovima pandemije ostvario odlične turističke rezultate. Sa manjim brojem kruzera i jednodnevnih izleta, bilo je i manje gužvi u saobraćaju u gradu. Međutim, postavlja se pitanje kako će se odvijati turizam u budućnosti, imajući u vidu da je masovni dolazak turista počeo da ugrožava ovaj biser Jadranskog mora

Gradska uprava Dubrovnka ima spremna rešenja. U samom gradu trenutno ima turista, ali nema gužve, a tako je bilo i u špicu turističke sezone. Znatno je smanjen broj putnika sa kruzera, smanjen je broj jednodnevnih izletnika, nema saobraćajnih gužvi.

Svaka delatnost ima svoju ciljnu grupu, jednodnevni izletnici su nekom ciljna grupa i donose dobar deo prihoda, to je sigurno. Dubrovnik ide ka tome da njegovi glavni gosti budu stacionirani gosti, ne jednodnevni gosti koji prave gužve. Upravo zbog toga, gradske vlasti su odlučile da promene pristup turizmu.

Najveći deo mera se odnosi na saobraćajne gužve, pre svega za saobraćaj oko istrijskog jezgra grada, pa se sad iskrcavanje putnika vrši u susednim Pilama.

Zakon o sigurnosti sobraćaja je doneo uredbe koje će omogućiti da u gradu postoje zone zagušenja saobraćaja gde će biti dozvoljen prolazak automobilima samo sa dubrovačkim registarskim tablicama, odnosno samo autobusima sa prethodno rezervisanim terminama i uz pametne kamere to će se sve beležiti i evidentirati, istakla je zamenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić.

Osim toga, prevoz putnika sa kruzera naredne godine preuzima javni gradski prevoznik, skraćuje se put i smanjuje broj autobusa na gradskim ulicama. Ovakav pristup, uz prethodno ohrabrivanje putnika da ostanu što duže, a i za taj sčučaj se spremaju posebne pogodnosti, u velikoj meri će omogućiti da se turizam odvija slobodno bez loših posledica po sam grad.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -