5.7 C
Belgrade
četvrtak, 2 februara, 2023

Poljska proleterska pica

Poljska zapiekanka nastala je iza gvozdene zavese kao najlogičnija vizija komunističkog shvatanja hrane. Brza i jednostavna, pre svega jeftina i utešna ulična hrana zaslužna je za podizanje nekoliko generacija Poljaka, i nahranila je svaki sloj društva, od radnika do studenata

Priprema se sa klasičnim francuskim bagetom ili drugim belim hlebom koji se preseče na pola po dužini i prelije belim pečurkama dinstanim sa lukom. Pečurke su prekrivene narendanim sirom, nakon čega se cela poljska “pica” peče u rerni  dok se sir ne rastopi i dok ne postane hrskav. Poslednji korak u pravljenju zapiekanke podrazumeva neki preliv preko svega, od majoneza, kečapa do domaćih soseva.

Naziv zapiekanka potiče od poljskog glagola zapiekać, koji se prevodi kao „pečenje jela tako da se odozgo stvori hrskava kora“, što znači da se izraz zapiekanka možda ne odnosi isključivo na sendvič, već i na veliki broj pečenih jela sa mesom, povrćem ili testeninom, a sve to je prekriveno sirom i pečeno u rerni.

Zapiekanka je nastala 1970-ih godina i postala je popularna pod komunističkom vlašću jer se pravila od široko dostupnih sastojaka, hleba, pečuraka, sira i kečapa. Kako je rasla popularnost, tako su se pojavljivale i razne vrste ove ulične hrane. Tako danas imamo i havajsku varijantu sa ananasom i prelivom koji se koristi za roštilj, grčku sa fetom, maslinama i povrćem ili čuvenu Diablo sa slaninom, kiselim krastavcima i izuzetno pikantnim sosom. Studentska varijanta, podrazumeva se, sadrži sve sastojke koji se nađu u frižideru.

 

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -