5.3 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Pierogi, Poljska na italijanski način

Pierogi je specijalitet poljske kuhinje vrlo sličan italijanskim raviolima i spada u omiljena poljska jela. Postoji u slanoj i slatkoj varijanti, može biti sa mesom ili bez njega

Pierogi je punjeno testo, dobilo je naziv od ruske reči za pitu, pirog, i nekadašnja seljačka hrana evoluirala je u jedno od najboljih poljskih jela. Svaka porodica ima svoju verziju punjenja, a sastojci koji se mogu koristiti ograničeni su samo maštom kuvara.

Pierogi, Poljska na italijanski način
Photo: iStock

Pierogi mogu biti slatki, slani ili ljuti, a najčešći se za punjenje koristi sir, luk, mleveno meso, pečurke, krompir i kiseli kupus. Slatke verzije obično uključuju razno bobičasto voće, kao što su jagode ili borovnice. Tradicionalno se služi kada je neka svečanost u pitanju ili kada su praznici kao što je Badnji dan.

Poljska proleterska pica, saznajte više.

Pierogi, Poljska na italijanski način
Photo: iStock

Iako se pierogi prave od 13. veka, ne zna se gde su izvorno nastali, Poljaci, Rumuni, Rusi, Ukrajinci, Litvanci i Slovaci, svi tvrde da su baš oni izmislili pierogi. Danas su pierogi izuzetno popularni u celoj zemlji. Mogu se naći u brojnim radnjama na ulicama, kao ulična utešna i brza hrana.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -