10 C
Belgrade
četvrtak, april 18, 2024

Hrvatska među najboljim destinacijama održivog kulturnog turizma u Evropi

U okviru 14. Međunarodne konferencije za kulturni turizam u Evropi koju organizuje Evropska kulturna turistička mreža (ECTN), održana je i svečana dodela nagrada za najbolje evropske destinacije održivog kulturnog turizma

Ova manifestacija je održana u Atini 21. oktobra 2021. godine, a nagrade se dodeljuju od 2014. godine kako bi se stvorila platforma za razmenu iskustava i znanja u cilju promovisanja i umrežavanja destinacija. Takmičenje je otvoreno za sve turističke destinacije širom Evrope, a ovogodišnja tema bila je vezana za obnavljanje evropskog turizma kroz kulturu, nasleđe i kreativnost.

Nagradni konkurs bio je otvoren za turističke destinacije širom Evrope kako bi prikazali svoje rezultate i rezultate u održivom kulturnom turizmu u sedam kategorija. Među nagrađenim u svim kategorijama bili su predstavnici raznih kulturnih projekata iz Holandije, Nemačke, Italije, Rumunije, Slovenije, Portugala, Španije, Grčke, Slovačke, Litvanije i Hrvatske.

Hrvatska je nagrađena u kategoriji Archaeological Sites and Museums as Cultural Tourism Attractions, prvo mesto osvojio je Muzej krapinskih neandertalaca i nalazište Hušnjakovo, dok je drugo mesto u istoj kategoriji osvojio je projekat lošinjski loger Nerezinac.

Nagrade su dodeljene u još pet kategorija među kojima treba izdvojiti Walking Tourism and Slow Travel  – Synergies with Cultural Tourism gde je prvo mesto pripalo Rabu, Rab Aheological (t)races – muzej na otvorenom, i projekat kandidovan U kategoriji Cultural and Creative Industries, gde je treće mesto osvojio Muzej čokolade iz Zagreba.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -