22.8 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Menton, francuska oaza na Mediteranu

Nedaleko od granice sa Italijom, na francuskoj rivijeri, svoje mesto je našao romantični gradić šarenih zgrada i lepih plaža. Ovde se oseti ta pospanost Francuske rivijere koja je ispunjena lepim vilama, sanjivim plažama, palmama i vrtovima limuna. Zbog svoje neposredne blizine Italiji, Menton ponekad može ličiti više na Italiju nego na Francusku, posebno zbog kulture i hrane u kojoj centralno mesto zauzima naravno gelato

Menton je prava francuska oaza na Mediteranu. Nalazi se na samoj obali mora, i to je jedan od gradova u Francuskoj sa najviše sunčanih dana u godini. Još sredinom 19. veka je postao popularan kod ruskih i engleskih aristokrata koji su tu pronašli svoju oazu i mesto za odmor.

Odmor i terapiju u Mentonu je omogućavala prijatna klima koja pogoduje bolesnicima koji su patili od plućnih bolesti. Kako je ko od aristokrata dolazio, tako je gradio svoje letnjikovce i kuće. Kada kažemo kuće, mislimo na vile i raskošna zdanja.

Menton je relativno mali grad, ali zato pruža priliku za savršen odmor. U njemu ima puno sadržaja kao što su muzeji i druge kulturno-istorijske prilike, takođe možete pronaći i vrhunske restorane i barove. Posebno treba izdvojiti jednu manifestaciju, festival limuna.

Treća izolska kulinarska akcija u znaku sardina, saznajte više.

Festival se održava sredinom februara i u potpunosti je inspirisan limunom. Tokom festivala sve je u znaku limuna, od dekoracija zgrada i ulica, do ogromnih maketa i brodova koji su u obliku ovog omiljenog citrusnog voća.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -