12.3 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Međunarodni dan Mediterana

Jeste li znali da Mediteran ima svoj dan? 28. novembar Međunarodni je dan Mediterana, a na simboličan način obeležava ga i Hrvatska, koja itekako uživa u toj privilegiji da je deo jednog od najlepših delova sveta

Za početak nekoliko informacija koje možda niste znali o ovoj regiji koja je po mnogo čemu najidealnije mesto za život. Mediteransko ili Sredozemno more, nekad zvano Unutrašnje more, najveće je zatvoreno more na svetu. Mediteran je mesto neizmerne lepote – jedno od najnaseljenijih i najrazvijenijih područja. Mediteranska obala i priobalje imaju najplodniju i najpoželjniju zemlju na planeti, ali istovremeno Mediteran je jedna od najslabije zaštićenih regija na svetu. Mediteransko more i obala sve se više uništavaju.

Kroz Hrvatsku mrežu za saradnju na Euro-Mediteranu, jedan od važnijih ciljeva je upravo očuvati hrvatsku obalu Jadranskog mora kao dela Mediterana, kao i kulturu i tradiciju, za buduće generacije.

Ako osetite žudnju za plovidbom do nekog dalekog ostrva, znajte da su mudri ljudi davno rekli da vas tada obuzima moćna snaga putovanja prema vlastitom duhovnom središtu. More je životodajno, ali i preteće, pa se tek na ostrvu okruženom morem osećamo celoviti i sigurni. „Svako ostrvo ima svoju priču, zato Mediteran ima na hiljade ispričanih priča“, citat je iz knjige Mediteranski armerun, Bruna Ćurka i Stipe Suraća koja je ujedno savršen slikovni vodič kroz ovaj biser sveta.

Te divne priče prenesimo mlađim naraštajima i izgradimo budućnost Mediterana baš onakvu kakvu želimo! Srećan vam Međunarodni dan Mediterana.

FOTO: Stipe Surać

LINK video: https://www.youtube.com/watch?v=VNwj1IwV5VQ

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -