17.1 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Najsočniji klasik za “dušu i stomak”

Lazanje su tipično italijansko jelo napravljeno od naizmenično naslaganih slojeva ravnih kora, fila od mesa i bešamel sosa, iako fil može da se pravi u bezbroj varijanti. Sama priprema ovog specijaliteta je jednostavna i brza, a ukus je zaista neodoljiv, što potvrđuje i globalna popularnost ovog delikatesa

Po mnogima su lazanje nastale u Bolonji, inače prestonici hrane i Italiji, koja je i poznata po testenini i ukusnim sosevima. Ipak, najverovatnije su nastale u Grčkoj, jer su nakon okupacije Rimljana oko 146. godine pre nove ere oni iz Grčke sa običajima pokupili i to sada već čuveno jelo. Prema verovanju, ime dolazi od grčkog „laganon“ što je označavalo ravno, tanko testo isečeno na široke trake.

Današnje lazanje su bogato slojevito jelo od testa koje je preliveno najrazličitijim sosevima i dodacima, postoje sve moguće varijante, čak i vegetarijanske. Ipak, najčeće se prave od kora, bešamela, bolonjeze sosa, parmezana ili bilo kog drugog sosa. lazanje su vanvremenski klasik koji zaista svi obožavaju.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -