21 C
Belgrade
nedelja, maj 26, 2024

Počinje pohod mohačkih bušara


Zastrašujuće maske koje ispraćaju zimu

 Već vekovima baranjski Šokci zimu ispraćaju pohodom bušara, jednim od najupečatljivijih narodnih običaja u Mađarskoj. Ovaj običaj koji se tradicionalno obeležava u Mohaču, biće organizovan i ove godine od 24. februara do 1. marta.

Reč bušare označava ljude odevene u ovčije runo koji nose zastrašujuće drvene maske i koji svakog februara ispraćaju zimu povorkom tokom koje prave veliku buku ogromnim čegrtaljkama. Povorka počinje iskrcavanjem bušara sa Dunava i njihovim pohodom na grad, čime se evocira stara legenda da su prve bušare svojim strašnim izgledom uplašili Turke i oterali ih iz Mohača. Legenda o Turcima nikada nije istorijski potkrepljenja, a antropolozi pohod bušara vezuju za obeležavanje kulta sunca, ispraćanje zime i dočekivanje proleća. Kulminacija pohoda bušara je spaljivanje mrtvačkog kovčega na glavnom gradskom trgu u Mohaču čime se ritualno ispraća zima.

Danas je pohod bušara šestodnevni festival na kom vlada karnevalska atmosfera, a program upotpunjuju i razne druge aktivnosti poput takmičenja u izradi masaka, izložbi tradicionalnih zanata i nastupa folklornih ansambala. Ovaj običaj je od 2009. pod zaštitom Uneska kao deo nematerijalne svetske baštine, a svake godine ga posećuje sve veći broj posetilaca iz celog sveta.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -