13.3 C
Belgrade
subota, april 27, 2024

La Palma – mesto gde je vulkan dobar za turizam

Erupcija vulkana na ostrvu La Palma je 2021. godine uništila kuće i kompletnu infrastrukturu u roku od samo nekoliko minuta, što nije obeshrabrilo stanovnike odlučne u svojoj nameri da ostanu na svojim ognjištima, u ovom slučaju na veliku žalost doslovno

Ostrvo La Palma je deo španskih Kanarskih ostrva, arhipelaga u Atlantskom okeanu. Lava vulkana na ostrvu je uništila preko 2.600 zgrada, od kojih su većina stambene, dok su ostale bile ili administrativne ili poslovne zgrade, zbog čega je oko 7.500 ljudi od 85.000 stanovnika ostrva moralo da napustiti svoje domove.

Ekonomija La Palme uglavnom je zavisila od turizma i plantaža banana. Turistička industrija je zabeležila izuzetno velike gubitke, međutim, ova industrija se pokazala još jednom kao izuzetno žilava.

Stanovništvo je rešeno da sve uništeno obnovi, i da kroz turizam u potpunosti transformiše izgled i budućnost ostrva. Samo jedan od primera koji meštani navode, kako treba posmatrati stvari, jeste lava koja je potpuno devastirala plantaže banana. Iako je ona uništila banane, ona je napravila neke potpuno nove plaže i prirodne bazene, a plodno tlo koje je ostalo nakon erupcije je izuzetno pogodno za gajenje vinove loze i za procvat vinograda, što je već privuklo znatiželjne putnike iz Španije i drugih delova Evrope i Velike Britanije.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -