11.6 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Dobar početak 2022. za turizam

Međunarodni turizam je nastavio da se oporavlja u januaru 2022. godine, sa mnogo boljim rezultatima ukoliko se oni uporede sa slabim početkom 2021. godine. Međutim, kriza u Ukrajini utiče negativno na sveukupno poverenje putnika koje moglo bi biti uzdrmano, što bi dodatno otežalo oporavak ove industrije

Na osnovu najnovijih dostupnih podataka Svetske turističke organizacije (UNWTO), globalni dolasci međunarodnih turista su se više nego udvostručili u januaru 2022. godine u odnosu na 2021. godinu, i to za čitavih 130%.

Iako ove brojke potvrđuju pozitivan trend koji je već zabeležen u toku prošle godine, na tempo oporavka u januaru uticala je pojava Omikron varijante i ponovno uvođenje ograničenja putovanja u nekoliko destinacija. Nakon pada od 71% u 2021. godini, međunarodni dolasci u januaru 2022. ostali su 67% ispod nivoa pre pandemije.

Sve delovi sveta imali su značajan oporavak u januaru 2022. godine, Evropa za 199%, Amerika za 97%, Bliski istok za 89%, Afrika za 51%, a Azija Azija i Pacifik su zabilježili rast za 44% u odnosu na prethodnu godinu.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) procenjuje da bi globalni ekonomski rast ove godine mogao biti 1% niži od prethodno predviđenog, dok bi inflacija, već visoka na početku godine, mogla biti još barem za 2,5% viša . Nedavni skok cena nafte i rastuća inflacija poskupljuju smeštaj i usluge prevoza, dodajući dodatni pritisak na kompanije, kupovnu moć potrošača i uštede, navodi UNWTO.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -