22.8 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Zašto bi neko platio kilogram čaja 184.000 dolara?

U Glassbelly, vrhunskom restoranu za degustaciju čajeva u Hong Kongu, kineski se čajevi se služe u čašama za vino i liker

U restoranu u Hong Kongu postoji neobičan i moderan način degustiranja čajeva. To i ne bi bilo toliko čudno da oni služe obične čajeve, ne. Kod njih pojedini čajevi koštaju i više hiljada dolara po šoljici, o kilogramu da i ne govorimo.

Glassbelly je specijalizovan za oolong rock čaj iz Wuyi regiona, koji je jedna od najskupljih sorti čajeva na planeti. To je specifična vrsta čaja koji raste na stenama istočnih kineskih planina Wuyi , otuda i naziv, „kameni čaj“. Poznate vrste kamenog čaja s ovog područja uključuju Rougui, Da Hong Pao i Shui Xian, što u prevodu znači cimet, veliki crveni ogrtač i narcis.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Glassbelly (@glassbelly.tealab)

Njihov najcenjeniji čaj je Niu Lan Keng Rougui, retka sorta Rougui čaja iz istoimenog potoka u dolini u planinama Wuyi. Njegova cena je astronomska, 25 grama čaja košta preko 4.500 dolara, iliti 184.615 dolara kilogram. Ukoliko želite da popijete šolju čaja u restoranu, platićete tačno 3.577 dolara.

Otplatite kredit banci sirom, saznajte više.

Vrela voda koja se sipa preko čaja se služi u srebrnim posudama koje pomažu u jonizaciji vode, što čaj čini svilenkastijim. „Kameni“ čajevi sadrže više od desetak vrsta profila ukusa, ali postoji nekoliko najpopularnijih, to su citrusi, sandalovina i cimet.

O kvalitetu i ukusu ovih čajeva govori ponajviše činjenica da se on vekovima isključivo služio carevima, i oni nisu bili dostupni građanima, delom zbog toga što su retki, rastu na prilično nepristupačnim mestima, delom što su bili rezervisani samo za društvo na dvoru.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -